Portal Pszczelarski

Linia pszczół cau: KBrz

Na obrazku: Linia pszczół cau: KBrz. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kaukaska cau KBrz KBrz

Linia pszczół cau: KBrz

Pszczoła kaukaska linii KBrz tworzy silne rodziny, które najlepiej wykorzystują pożytki późne. Pszczoły mają doskonałe właściwości użytkowe i biologiczne, są bardzo miodne i świetnie wykorzystują pożytki pojawiające się późno.

Pszczoły linii KBrz mają jednolitą szarą barwę, ale zdarzają się też rodziny, które są wyjątkowo ciemne i połyskujące w świetle. Niektóre matki mogą też mieć zażółcony pierwszy tergit, jednak nie jest to cecha dziedziczona przez pochodzące od nich robotnice. Pszczoły linii KBrz zimują różnie, w zależności od siły rodziny. Silna rodzina zniesie zimowlę dobrze, natomiast słaba, nieprzygotowana rodzina w zimie zapewne się osypie. Pszczoły tej linii kiepsko też zimują na pokarmie z domieszką miodu – wtedy na wiosnę cierpią na biegunkę, co znacznie opóźnia i tak ich późny rozwój. Mała dynamika rozwoju wiosennego sprawia, że bardzo często pszczoły linii KBrz są krzyżowane międzyrasowo z krainkami lub pszczołami norweskimi.

Rodziny linii KBrz osiągają średnią siłę. Są bardzo miodne, lubią wykorzystywać pożytki późne lub takie, które są trudno dostępne. Nastrój rojowy występuje bardzo rzadko, a jeśli już się pojawi, można go szybko zniwelować poprzez poszerzenie gniazda. Pszczoły gromadzą miód w gnieździe, a jeśli skończy się miejsce, zaczynają nadbudowywać plastry. Zbierają też dużo pyłku, który gromadzą na bocznych plastrach gniazda, a jeśli pojawi się nadmiar, rozlokowują go wśród czerwiu. Pszczoły linii KBrz mają tendencję do silnego kitowania gniazda, przede wszystkim przed zimą. W przypadku bardzo obfitego pożytku pszczoły ograniczają matki w czerwieniu.

Linia KBrz to pszczoły spokojne i łagodne, zwłaszcza podczas słonecznej pogody i przy dużej dostępności pożytku. Podczas przeglądu gniazda dobrze trzymają się plastrów i zajmują się pracą. Jeśli jednak pszczelarz użyje zbyt dużo dymu, pszczoły zaczną uciekać i mogą stać się nieco agresywne.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5863

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Pierniczki na miodzie

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Marchewka z jabłkiem i miodem