Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Kamianka

Na obrazku: Linia pszczół car: Kamianka. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Kamianka Kamianka

Linia pszczół car: Kamianka

Pszczoła kraińska linii Kamianka przystosowana jest do pracy w trudnych górskich warunkach. Została wyhodowana w okolicach Krynicy i Kamiannej. Jest bardzo miodna, wytrzymała oraz wykazuje wiele innych pożądanych cech użytkowych.

Pszczoła linii Kamianka świetnie radzi sobie na średnich pożytkach nektarowych oraz takich, które są bogate w spadź iglastą. W odróżnieniu od większości innych linii pszczoły kraińskiej, linia Kamianka dochodzi do pełnej siły dosyć długo po zimie. Rodzina rozwija się bardzo powoli, średnia siła produkcyjna pojawia się dopiero w okresie kwitnienia maliny, a pełna, maksymalna siła pojawia się dopiero na przełomie sierpnia i września, czyli wyjątkowo późno. Ale właśnie wtedy, gdy inne pszczoły kończą już sezon pożytkowy, pszczoła Kamianka radzi sobie świetnie, zbierające duże ilości spadzi. Wyprodukowany miód najczęściej gromadzony jest w nadstawce.

Pszczoły kraińskie linii Kamianka bardzo dobrze znoszą mroźną zimę, nawet jeśli mocno się przedłuża. Nie wykorzystują dużych ilości pokarmu i nie przeszkadzają im zapasy z domieszką spadzi, które wielu pszczołom innych linii osłabiają siłę rodziny. Kamianka zimuje dobrze, na wiosnę osypuje się w stopniu nieznacznym. Pszczoła Kamianka jest linią wykazującą się dużą zdrowotnością, zwłaszcza po pożytkach spadziowych. Wykazuje sporo zachowań higienicznych, utrzymuje porządek w ulu, a w przypadku pojawienia się zakażonego czerwiu czy martwych osobników, szybko wynosi je na zewnątrz.

Pszczoła Kamianka jest spokojna i łagodna. Jest prosta w obsłudze i nie robi problemów podczas przeglądów. Pszczoły dobrze trzymają się plastrów i, choć są dosyć ruchliwe, nie rozbiegają się podczas wyjęcia plastrów w czasie przeglądu. Mogą być niespokojne, natomiast raczej nigdy nie wykazują zachowań agresywnych czy atakujących. Podczas prac pasiecznych warto używać podkurzacza, ale z rozwagą. Nadmiar dymu może niepotrzebnie spowodować niepokój u pszczół.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6526

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Warunki dobrego rozwoju oraz zdrowia pszczół

Łukasz Karol Uliasz - Rozważania o życiu i zdrowiu. Kontekst apiterapii

10 przykazań profilaktyki zdrowia

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kukurydziane bułeczki z miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chleb z szafranem i miodem

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Kapusta czerwona z porto