Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Kamianka

Na obrazku: Linia pszczół car: Kamianka. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Kamianka Kamianka

Linia pszczół car: Kamianka

Pszczoła kraińska linii Kamianka przystosowana jest do pracy w trudnych górskich warunkach. Została wyhodowana w okolicach Krynicy i Kamiannej. Jest bardzo miodna, wytrzymała oraz wykazuje wiele innych pożądanych cech użytkowych.

Pszczoła linii Kamianka świetnie radzi sobie na średnich pożytkach nektarowych oraz takich, które są bogate w spadź iglastą. W odróżnieniu od większości innych linii pszczoły kraińskiej, linia Kamianka dochodzi do pełnej siły dosyć długo po zimie. Rodzina rozwija się bardzo powoli, średnia siła produkcyjna pojawia się dopiero w okresie kwitnienia maliny, a pełna, maksymalna siła pojawia się dopiero na przełomie sierpnia i września, czyli wyjątkowo późno. Ale właśnie wtedy, gdy inne pszczoły kończą już sezon pożytkowy, pszczoła Kamianka radzi sobie świetnie, zbierające duże ilości spadzi. Wyprodukowany miód najczęściej gromadzony jest w nadstawce.

Pszczoły kraińskie linii Kamianka bardzo dobrze znoszą mroźną zimę, nawet jeśli mocno się przedłuża. Nie wykorzystują dużych ilości pokarmu i nie przeszkadzają im zapasy z domieszką spadzi, które wielu pszczołom innych linii osłabiają siłę rodziny. Kamianka zimuje dobrze, na wiosnę osypuje się w stopniu nieznacznym. Pszczoła Kamianka jest linią wykazującą się dużą zdrowotnością, zwłaszcza po pożytkach spadziowych. Wykazuje sporo zachowań higienicznych, utrzymuje porządek w ulu, a w przypadku pojawienia się zakażonego czerwiu czy martwych osobników, szybko wynosi je na zewnątrz.

Pszczoła Kamianka jest spokojna i łagodna. Jest prosta w obsłudze i nie robi problemów podczas przeglądów. Pszczoły dobrze trzymają się plastrów i, choć są dosyć ruchliwe, nie rozbiegają się podczas wyjęcia plastrów w czasie przeglądu. Mogą być niespokojne, natomiast raczej nigdy nie wykazują zachowań agresywnych czy atakujących. Podczas prac pasiecznych warto używać podkurzacza, ale z rozwagą. Nadmiar dymu może niepotrzebnie spowodować niepokój u pszczół.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6282

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Bigos z miodem