Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Kamianka

Na obrazku: Linia pszczół car: Kamianka. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Kamianka Kamianka

Linia pszczół car: Kamianka

Pszczoła kraińska linii Kamianka przystosowana jest do pracy w trudnych górskich warunkach. Została wyhodowana w okolicach Krynicy i Kamiannej. Jest bardzo miodna, wytrzymała oraz wykazuje wiele innych pożądanych cech użytkowych.

Pszczoła linii Kamianka świetnie radzi sobie na średnich pożytkach nektarowych oraz takich, które są bogate w spadź iglastą. W odróżnieniu od większości innych linii pszczoły kraińskiej, linia Kamianka dochodzi do pełnej siły dosyć długo po zimie. Rodzina rozwija się bardzo powoli, średnia siła produkcyjna pojawia się dopiero w okresie kwitnienia maliny, a pełna, maksymalna siła pojawia się dopiero na przełomie sierpnia i września, czyli wyjątkowo późno. Ale właśnie wtedy, gdy inne pszczoły kończą już sezon pożytkowy, pszczoła Kamianka radzi sobie świetnie, zbierające duże ilości spadzi. Wyprodukowany miód najczęściej gromadzony jest w nadstawce.

Pszczoły kraińskie linii Kamianka bardzo dobrze znoszą mroźną zimę, nawet jeśli mocno się przedłuża. Nie wykorzystują dużych ilości pokarmu i nie przeszkadzają im zapasy z domieszką spadzi, które wielu pszczołom innych linii osłabiają siłę rodziny. Kamianka zimuje dobrze, na wiosnę osypuje się w stopniu nieznacznym. Pszczoła Kamianka jest linią wykazującą się dużą zdrowotnością, zwłaszcza po pożytkach spadziowych. Wykazuje sporo zachowań higienicznych, utrzymuje porządek w ulu, a w przypadku pojawienia się zakażonego czerwiu czy martwych osobników, szybko wynosi je na zewnątrz.

Pszczoła Kamianka jest spokojna i łagodna. Jest prosta w obsłudze i nie robi problemów podczas przeglądów. Pszczoły dobrze trzymają się plastrów i, choć są dosyć ruchliwe, nie rozbiegają się podczas wyjęcia plastrów w czasie przeglądu. Mogą być niespokojne, natomiast raczej nigdy nie wykazują zachowań agresywnych czy atakujących. Podczas prac pasiecznych warto używać podkurzacza, ale z rozwagą. Nadmiar dymu może niepotrzebnie spowodować niepokój u pszczół.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6185

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Wigilijne łazanki na bogato