Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Zosia

Na obrazku: Linia pszczół car: Zosia. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Zosia Zosia

Linia pszczół car: Zosia

Pszczołą kraińska linii Zosia wykazuje wysokie właściwości użytkowe i biologiczne. Jest bardzo miodna i świetnie sprawdza się zarówno w dużych gospodarstwach pasiecznych, nastawionych na intensyfikację produkcji, jak i w niewielkich przydomowych pasiekach. Linia Zosia została wyselekcjonowana z pszczół importowanych w latach 70-tych i 90-tych z Rumunii.

Pszczoły kraińskie linii Zosia są ciemnoszare, mają też wyraźne jasnoszare paski włosków na tergitach. W niektórych rodzinach mogą pojawiać się pojedyncze osobniki, które mają na tergitach żółte przebarwienia. Pszczoły omawianej linii zimują dobrze, wykorzystując średnie ilości pokarmu, na wiosnę osypują się w stopniu niewielkim i odznaczają się wczesnym i dobrym rozwojem. W pełni wykorzystują wszystkie pożytki znajdujące się w pobliżu pasieki. Jeśli obfitych pożytków jest zbyt mało, zbierają nektar nawet z roślin słabo wydajnych miodowo. Doskonale sprawdzają się w warunkach mało obfitych pożytków. Zebrany miód najczęściej gromadzą na dwóch, trzech skrajnych ramkach oraz w nadstawkach, a pyłek równomiernie układają na plastrach. W ulu gniazdo od miodni jest bardzo wyraźnie oddzielone.

Pszczoły linii Zosia tworzą duże i silne rodziny. Zbieraczki pracują na pożytkach także wtedy, gdy spadnie temperatura lub gdy pada niewielka mżawka. Pszczoły są łagodne i spokojne, a także łatwe w obsłudze. Po otwarciu ula pszczoły na plastrach są dość ruchliwe, jednak po lekkim odymieniu uspokajają się i dobrze trzymają na plastrach. Nie wykazują zachowań agresywnych i złośliwych nawet podczas długotrwałej przerwy w pożytkach czy gdy panuje gorsza pogoda. Pszczoły linii Zosia są nierojliwe, bardzo rzadko zdarza im się nastrój rojowy. Charakterystyczną cechą linii Zosia jest dość duża odporność na grzybicę wapienną. Ma to związek z zachowaniami higienicznymi pszczół, które utrzymują ul w czystości i pozbywają się na bieżąco osobników martwych lub chorego czerwiu.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4058

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie