Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Wielka

Na obrazku: Linia pszczół car: Wielka. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Wielka Wielka

Linia pszczół car: Wielka

Pszczoła kraińska linii Wielka jest doskonale przystosowana do zbierania pożytków w różnych warunkach. Ma świetne właściwości użytkowe i biologiczne – jest miodna, nierojliwa, zimotrwała, odporna na choroby i bardzo plenna. Sprawdzi się w dużych gospodarstwach pasiecznych, jak i w niewielkich przydomowych pasiekach. 

Pszczoły linii Wielka są koloru szarego, u niektórych osobników występuje też brązowy pasek na czwartym tergicie. Nie jest to jednak cecha dziedziczna i pojawia się w różnym nasileniu w obrębie jednej rodziny. Linia Wielka bardzo dobrze zimuje zarówno podczas surowych, jak i łagodnych zim. Wykorzystuje średnie ilości pokarmu, a wiosenny osyp jest niewielki. Pszczoły po zimie bardzo szybko wracają do pełnej siły, ich rozwój jest bardzo dynamiczny. Tworzą rodziny silne i bardzo silne. Wykorzystują wszystkie dostępne na danym obszarze pożytki. Są bardzo miodne i pracowite nawet na obszarach ubogich pożytkowo.

Linia Wielka jest przystosowana do prowadzenia gospodarki w ulach stojakach. Zapasy miodu gromadzi w nadstawkach, a zapasy pyłku równomiernie rozkłada na plastrach. Pszczoły kraińskie linii Wielka są wyjątkowo nierojne, nastrój rojowy może czasem się zdarzyć, ale bardzo łatwo jest wyprowadzić z niego rodzinę. Pszczoły omawianej linii wykazują zaawansowane zachowania higieniczne, dzięki czemu w ulu nie tylko jest sterylnie czysto, ale też jest mniejsze ryzyko zachorowania na jakąkolwiek z chorób pszczół.

Pszczoły linii Wielka są łagodne i spokojne, dobrze trzymają się plastrów. Po otwarciu ula nie rozbiegają się. Nie są agresywne ani złośliwe nawet w okresie braku pożytków czy podczas kiepskiej, wietrznej pogody. Pomimo to przeglądy w ulu oraz inne prace z pszczołami najlepiej jest wykonywać w ładne, słoneczne i ciepłe dni. Pszczoły linii Wielka są łatwe w obsłudze, dlatego bez problemu powinni sobie z nimi poradzić nawet początkujący pszczelarze.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 19120

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

XXXIX Miodobranie Kurpiowskie w Myszyńcu

XVI Targi Pszczelarskie i Tradycyjnej Żywności w Karczowiskach

Bee albo nie być... Pszczoła to wyjątek

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek