Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Tb

Na obrazku: Linia pszczół car: Tb. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Tb Tb

Linia pszczół car: Tb

Pszczoła kraińska linii Tb przystosowana jest do wykorzystywania wszelkiego rodzaju pożytków. To linia silna i miodna, doskonale radzi sobie w warunkach użytkowych i klimatycznych w całym kraju. Ma świetne cechy użytkowe i biologiczne.

Pszczoły linii Tb są średniej wielkości. Mają ciemnoszare ubarwienie i są pokryte krótkimi, gęstymi włoskami w kolorze szarym połyskującym na srebrzysto. Pszczoły najczęściej dobrze zimują, przy średnim wykorzystaniu zapasu zimowego pokarmu. Jednak gdy warunki środowiskowe są niekorzystne (np. gwałtowne wahania temperatury czy nadmierna wilgotność powietrza) rodzina w czasie zimowli może mieć tendencję do porażenia grzybicą wapienną. Pszczoły linii Tb można hodować zarówno w dużych, towarowych pasiekach, jak i w przydomowych ulach.

Linia Tb wykorzystuje wszystkie pojawiające się w ciągu sezonu pożytki, zarówno wczesne, jak i późne, nektarowe i spadziowe. Wyprodukowany miód gromadzi przede wszystkim w nadstawkach. Jeśli pożytek jest bardzo obfity, ograniczają czerwienie matek w części gniazdowej i także tam gromadzą zapasy miodu. Pszczoły omawianej linii poszywają miód na sucho lub na pół-mokro. W dość dużych ilościach gromadzą także pyłek, który dokładnie i równomiernie jest rozmieszczany na plastrach. Pszczoły linii Tb na ogół nie są rojliwe. Nastrój rojowy może jednak pojawić się podczas długotrwałej przerwy w pożytkach lub gdy pożytki są wyjątkowo ubogie. Jednak bardzo łatwo je z niego wyprowadzić przy użyciu tradycyjnych metod pszczelarskich.

Pszczoły są łagodne, spokojne i nie wykazują oznak agresji nawet przy zmiennej pogodzie. Podczas przeglądu ula dobrze trzymają się na plastrach i nie zaprzestają pracy. Nie wykazują też żadnych oznak niepokoju. Jeśli pożytek wokół pasieki jest obfity, prace przy ulu można przeprowadzać bez użycia podkurzacza. Odymianie będzie natomiast potrzebne, jeśli pszczoły od dłuższego czasu mają ubogie pożytki. Mogą być wtedy nieco agresywne.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5441

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Plackowe brownie z cukinią i miodem

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem