Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Prima

Na obrazku: Linia pszczół car: Prima. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Prima Prima

Linia pszczół car: Prima

Pszczoła kraińska linii Prima jest bardzo miodna w trakcie całego sezonu pszczelarskiego. Wykazuje zaawansowane cechy użytkowe i biologiczne. Świetnie radzi sobie nawet w trudnych warunkach pożytkowych i klimatycznych. Sprawdzi się zarówno w dużych gospodarstwach pasiecznych, produkujących miód towarowy, jak i w niewielkich przydomowych pasiekach.

Linia Prima została wyselekcjonowana z pszczół kraińskich importowanych z Niemiec oraz z linii Sklenar. Pszczoły tej linii są średniej wielkości, mają jasne ubarwienie i są mało ruchliwe, za to bardzo pracowite. Pszczoły kraińskie linii Prima wykorzystują wszystkie pożytki, jakie w ciągu sezonu pszczelarskiego pojawiają się wokół pasieki. Z równie wysoką skutecznością zbierają nektar wczesną wiosną i późnym latem. Oprócz miodu, w ulach gromadzą także spore ilości pyłku. 

Pszczoły linii Prima bardzo dobrze znoszą zimowlę, bez względu na to, czy zima jest długa i łagodna, czy krótka i mroźna. Podczas zimowania wykorzystują średnie ilości zapasów, a na wiosnę osypują się w stopniu niewielkim. Charakteryzują się wczesnym i dynamicznym rozwojem wiosennym, szybko wracają do pełnej siły. Tworzą bardzo silne rodziny, które świetnie radzą sobie w trudnych warunkach pożytkowych i pogodowych. Przy wczesnowiosennych pożytkach mają skłonność do ograniczania matek w czerwieniu.

Linia Prima jest nierojliwa. Pszczoły wyjątkowo rzadko wchodzą w nastrój rojowy, z którego bardzo łatwo można je wyprowadzić przy użyciu prostych metod pszczelarskich. Są łagodne i spokojne, dobrze trzymają się plastrów podczas przeglądów. Nie wykazują oznak agresji czy złośliwości nawet podczas kiepskiej, pochmurnej pogody czy w okresie chwilowego braku pożytków. Są łatwe w obsłudze, dlatego idealnie nadają się dla początkujących pszczelarzy. Przegląd ula przy ciepłej, słonecznej pogodzie można wykonywać nawet bez konieczności używania podkurzacza.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 40504

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Tosty na słodko

Racuchy z bananami i miodem

Banan w cieście

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kaczka z pieczarkami i miodem

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną

Filet limonkowo-miodowy z ziołami