Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Prima

Na obrazku: Linia pszczół car: Prima. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Prima Prima

Linia pszczół car: Prima

Pszczoła kraińska linii Prima jest bardzo miodna w trakcie całego sezonu pszczelarskiego. Wykazuje zaawansowane cechy użytkowe i biologiczne. Świetnie radzi sobie nawet w trudnych warunkach pożytkowych i klimatycznych. Sprawdzi się zarówno w dużych gospodarstwach pasiecznych, produkujących miód towarowy, jak i w niewielkich przydomowych pasiekach.

Linia Prima została wyselekcjonowana z pszczół kraińskich importowanych z Niemiec oraz z linii Sklenar. Pszczoły tej linii są średniej wielkości, mają jasne ubarwienie i są mało ruchliwe, za to bardzo pracowite. Pszczoły kraińskie linii Prima wykorzystują wszystkie pożytki, jakie w ciągu sezonu pszczelarskiego pojawiają się wokół pasieki. Z równie wysoką skutecznością zbierają nektar wczesną wiosną i późnym latem. Oprócz miodu, w ulach gromadzą także spore ilości pyłku. 

Pszczoły linii Prima bardzo dobrze znoszą zimowlę, bez względu na to, czy zima jest długa i łagodna, czy krótka i mroźna. Podczas zimowania wykorzystują średnie ilości zapasów, a na wiosnę osypują się w stopniu niewielkim. Charakteryzują się wczesnym i dynamicznym rozwojem wiosennym, szybko wracają do pełnej siły. Tworzą bardzo silne rodziny, które świetnie radzą sobie w trudnych warunkach pożytkowych i pogodowych. Przy wczesnowiosennych pożytkach mają skłonność do ograniczania matek w czerwieniu.

Linia Prima jest nierojliwa. Pszczoły wyjątkowo rzadko wchodzą w nastrój rojowy, z którego bardzo łatwo można je wyprowadzić przy użyciu prostych metod pszczelarskich. Są łagodne i spokojne, dobrze trzymają się plastrów podczas przeglądów. Nie wykazują oznak agresji czy złośliwości nawet podczas kiepskiej, pochmurnej pogody czy w okresie chwilowego braku pożytków. Są łatwe w obsłudze, dlatego idealnie nadają się dla początkujących pszczelarzy. Przegląd ula przy ciepłej, słonecznej pogodzie można wykonywać nawet bez konieczności używania podkurzacza.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 38553

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem