Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: N

Na obrazku: Linia pszczół car: N. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car N N

Linia pszczół car: N

Pszczoła kraińska linii N została wyselekcjonowana w oparciu o linie pszczół sprowadzane z Niemiec. Jest bardzo plenna i miodna, świetnie sprawdza się przede wszystkim w pasiekach towarowych, ale także w niewielkich gospodarstwach pasiecznych.

Linia pszczół N przystosowana jest do gospodarowania na pożytkach na terenie całego naszego kraju. Pszczoły tej linii (zarówno matki, jak i robotnice oraz trutnie) są duże i mają jasną barwę. Pszczoły wykorzystują wszystkie rodzaje pożytków, zarówno nektarowe, jak i spadziowe, wczesne, średnie i późne. Gdy w pobliżu nie ma obfitego pożytku, wykorzystują inne rośliny, które choć w niewielkim stopniu produkują nektar. Produkują duże ilości miodu, który gromadzą w różnych częściach ula. Bardzo chętnie przechodzą do nadstawek. Najlepiej sprawdzą się w przypadku gospodarki intensywnej, prowadzonej w ulach typu stojak. W innych rodzajach uli mogą, ale wcale nie muszą czuć się nieco gorzej i być mniej wydajne.

Jakość zimowania pszczół linii N jest w dużym stopniu uzależniona od przygotowania rodziny do zimy. Jedynie dobrze przygotowana rodzina z zapewniona odpowiednią ilością pokarmu przezimuje dobrze. Pszczelarze, którzy działają w myśl zasady, że pszczoły jakoś sobie poradzą, mogą na wiosnę być mocno zdziwieni. Słabe rodziny źle znoszą zimę i wiosną bardzo długo dochodzą do pełnej siły. Silne rodziny mają natomiast doskonałą dynamikę rozwoju wiosennego i szybko zaczynają loty na pożytki.

Pszczoła kraińska linii N jest mało rojliwa, bardzo rzadko zdarza się, że wchodzi w nastrój rojowy. Jest spokojna i łagodna. Na plastrach porusza się powoli. Podczas przeglądu ula dobrze trzyma się ramek i nie wzbija się w powietrze. Podczas prac przy ulu warto zachować umiar używając podkurzacza, nadmiar dymu może wywołać u pszczół niepokój. Pszczoły linii N nie wykazują zachowań agresywnych nawet podczas załamania pogody oraz przy braku pożytków.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5878

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Dyniowe drożdżowe z awokado

Ananas w czekoladowym cieście

Racuchy z bananami i miodem

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Praca na etat a pasieka do 80 pni

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?

Sprzedaż miodu przez Internet - opodatkowanie