Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Marynka (Mr)

Na obrazku: Linia pszczół car: Marynka (Mr). Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Marynka Marynka

Linia pszczół car: Marynka (Mr)

Pszczoła kraińska linii Marynka jest bardzo miodna i świetnie wykorzystuje różne pożytki. Jej selekcję rozpoczęto w 1993 roku. Punktem wyjścia było aż dziewięć innych linii pszczoły kraińskiej, które były wtedy hodowane w naszym kraju.

Efektem pracy selekcjonerów, którzy odpowiednio krzyżowali poszczególne linie, było powstanie pszczoły o wysokich cechach użytkowych, przede wszystkim o bardzo dużej miodności. Pszczoła linii Marynka bardzo dobrze zimuje, wykorzystując przez zimę średnie zapasy pokarmu. Na wiosnę osypuje się w stopniu niewielkim i bardzo szybko powraca do pełnej siły. Dynamiczny rozwój wiosenny sprawia, że Marynka wykorzystuje już bardzo wczesne pożytki. Jest bardzo pracowita przez cały sezon pożytkowy, aż do pożytków wczesnojesiennych. Dobrze sprawdza się zarówno w gospodarce intensywnej, jak i ekstensywnej.

Pszczoły linii Marynka sklepią miód na sucho, chętnie przechodzą do nadstawek i gromadzą w nich duże ilości miodu. Nie wykazują tendencji do nastroju rojowego, jeśli jednak pojawi się on, można go bardzo szybko złagodzić. Pszczoła należy do linii pszczół bardzo spokojnych i łagodnych. Nie wykazuje zachowań agresywnych nawet podczas przerwy w pożytkach czy podczas kiepskiej, wietrznej pogody. Podczas przeglądów dobrze trzyma się plastrów i spokojnie po nich chodzi. Nie wzbija się w powietrze ani nie spływa z plastrów. Przeglądy jednak najlepiej wykonywać podczas ciepłych i słonecznych dni. Podczas używania podkurzacza należy zachować umiar – nadmiar dymu nie uspokoi pszczół, a spowoduje niepokój w ulu. 

Pszczoła kraińska linii Marynka jest dość odporna na występowanie popularnych chorób pszczelich. Zawdzięcza to zaawansowanym zachowaniom higienicznym. Utrzymuje porządek w gnieździe, bardzo szybko namierza i eliminuje chory lub martwy czerw z plastrów. Nad omawianą linią nadal trwają prace selekcyjne, aby jeszcze mocniej uwydatnić zachowania higieniczne i uodpornić pszczoły na choroby.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 17106

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Krem bananowo-owsiany z miodem

Puszysty omlet z bananami

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych