Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Kujawska (kd)

Na obrazku: Linia pszczół car: Kujawska (kd). Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Kujawska Kujawska

Linia pszczół car: Kujawska (kd)

Pszczoła kraińska linii Kujawska to linia syntetyczna, która została wyselekcjonowana z trzech innych linii pszczół kraińskich – jedna z nich pochodziła z Niemiec, a dwie z Austrii. Pszczoły budują bardzo silne rodziny i najlepiej sprawdzają się w warunkach gospodarki intensywnej prowadzonej w ulach wielkokorpusowych.

Pszczoła kraińska linii Kujawska jest ciemnoszara, ma jednak wyraźnie jaśniejsze paski włosków na tergitach. Mogą też zdarzać się osobniki z zażółconymi tergitami. Omawiana linia pszczół bardzo dobrze zimuje – wykorzystuje średnie ilości pokarmu, a na wiosnę osypuje się w stopniu minimalnym. Ważną cechą podczas zimowli omawianej linii jest brak czerwiu prawie przez pół roku, od października do marca następnego roku. Już wczesną wiosną wraca do pełnej siły, by intensywnie zbierać najwcześniejsze pożytki, między innymi ozimy rzepak towarowy. Pierwsze czerwienie wiosenne rozpoczyna się już po pojawieniu się pierwszego pyłku. Zapasy miodu pszczoły gromadzą w górnych kondygnacjach ula.

Pszczoła kraińska linii Kujawska nie jest silnie rojliwa – przy pierwszych oznakach nastroju rojowego można go złagodzić najprostszymi metodami, jak np. dodaniem plastrów z suszem. Jeśli jednak nastrój rojowy będzie dość silny, trzeba wyjąć z ula plastry z czerwiem albo pszczoły. Pszczoły wykazują zaawansowane zachowania higieniczne, utrzymują porządek w gnieździe i usuwają z niego wszelkie zanieczyszczenia. Takie zachowania porządkowe wykazują już od pierwszego oblotu po zimie. Omawiana linia jest spokojna i łagodna, nawet podczas okresowego braku pożytków czy przy gorszej pogodzie. Przeglądy należy jednak prowadzić, gdy jest ciepło i słonecznie. Pszczoły nie wymagają używania podkurzacza, dobrze trzymają się plastrów i nie zrywają się do lotu. Jeśli jednak pszczelarz woli pracować z dymem, powinien pilnować, by nie było go zbyt dużo. Nadmiar dymu może powodować u pszczół niepokój oraz u niektórych osobników wyzwalać agresję.

Opracowano na podstawie: 
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6972

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Wyślij ogłoszenie pszczelarskie SMSem

Pszczele sploty - warsztaty wyplatania słomianych uli 2021

Rzeczpospolita Pszczelarska - spotkanie promujące projekt Pszczelarstwo na Lubelszczyźnie

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Pasta miodowo-miętowa

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Kaczka z pieczarkami i miodem

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Miód z dziką różą

Tosty na słodko

Puchowa owsianka na różanym mleku