Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Jugo

Na obrazku: Linia pszczół car: Jugo. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Jugo Jugo

Linia pszczół car: Jugo

Pszczoła kraińska linii Jugo ma doskonałe cechy produkcyjne, doskonale radzi sobie na wszystkich pożytkach i świetnie czuje się w różnych warunkach klimatycznych. Można ją hodować zarówno w niewielkich, przydomowych pasiekach, jak i w dużych, nastawionych na intensywną produkcje gospodarstwach pasiecznych.

Pszczoły kraińskie linii Jugo są przede wszystkim bardzo ładne. Mają jasne ubarwienie w odcieniach brązu i szarości. Mają też szerokie filcowe pierścienie na tergitach. Bardzo często u tych pszczół spotyka się rozjaśnienie tergitu pierwszego i drugiego, jednak bez przebarwień żółtych czy pomarańczowych.

Pszczoły omawianej linii dobrze zimują, ale tylko wtedy, gdy są do zimy dobrze przygotowane. Pszczelarze, którzy o to nie zadbają musza liczyć się z tym, że słabsze rodziny będą gorzej zimować, bardziej się osypywać, a na wiosnę bardzo długo będą powracać do pełnej siły i dużo później zaczną efektownie zbierać nektar i pyłek. Kiepskie przygotowanie do zimowli wiąże się więc z niższą produkcją miodu w roku kolejnym. Warto o tym pamiętać i przed zimą zadbać o komfort pszczół znajdujących się w zimowym kłębie.

Jeżeli rodzina przezimuje dobrze, ma bardzo wysoką dynamikę rozwoju wiosennego. Przy obfitych pożytkach pszczoły wykazują tendencję do ograniczania matek w czerwieniu. Linia Jugo jest wysoce miodna przez cały sezon pożytkowy. Wykorzystuje pożytki od wczesnych do późnych, zarówno nektarowe, jak i spadziowe. Pszczoły nie wykazują tendencji do rojliwości. Nastrój rojowy nie pojawia się nawet wtedy, gdy warunki są ku temu sprzyjające.

Linia Jugo to łagodne, spokojne pszczoły, które podczas przeglądów dają łatwo strzepywać się z plastrów. Nie wykazują zachowań agresywnych nawet podczas gorszej pogody czy przerwy w lotach na pożytki. Pszczoły omawianej linii są bardzo łatwe w obsłudze, mogą je w swoich pasiekach utrzymywać nawet początkujący pszczelarze.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 10580

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Sprzedaż bezpośrednia miodu - opodatkowanie

Pszczelarz a faktura VAT RR

Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 - koszty podlegające refundacji oraz podmioty uprawnione do składania projektów

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Pierniczki świąteczne z miodem

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności