Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Jugo

Na obrazku: Linia pszczół car: Jugo. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Jugo Jugo

Linia pszczół car: Jugo

Pszczoła kraińska linii Jugo ma doskonałe cechy produkcyjne, doskonale radzi sobie na wszystkich pożytkach i świetnie czuje się w różnych warunkach klimatycznych. Można ją hodować zarówno w niewielkich, przydomowych pasiekach, jak i w dużych, nastawionych na intensywną produkcje gospodarstwach pasiecznych.

Pszczoły kraińskie linii Jugo są przede wszystkim bardzo ładne. Mają jasne ubarwienie w odcieniach brązu i szarości. Mają też szerokie filcowe pierścienie na tergitach. Bardzo często u tych pszczół spotyka się rozjaśnienie tergitu pierwszego i drugiego, jednak bez przebarwień żółtych czy pomarańczowych.

Pszczoły omawianej linii dobrze zimują, ale tylko wtedy, gdy są do zimy dobrze przygotowane. Pszczelarze, którzy o to nie zadbają musza liczyć się z tym, że słabsze rodziny będą gorzej zimować, bardziej się osypywać, a na wiosnę bardzo długo będą powracać do pełnej siły i dużo później zaczną efektownie zbierać nektar i pyłek. Kiepskie przygotowanie do zimowli wiąże się więc z niższą produkcją miodu w roku kolejnym. Warto o tym pamiętać i przed zimą zadbać o komfort pszczół znajdujących się w zimowym kłębie.

Jeżeli rodzina przezimuje dobrze, ma bardzo wysoką dynamikę rozwoju wiosennego. Przy obfitych pożytkach pszczoły wykazują tendencję do ograniczania matek w czerwieniu. Linia Jugo jest wysoce miodna przez cały sezon pożytkowy. Wykorzystuje pożytki od wczesnych do późnych, zarówno nektarowe, jak i spadziowe. Pszczoły nie wykazują tendencji do rojliwości. Nastrój rojowy nie pojawia się nawet wtedy, gdy warunki są ku temu sprzyjające.

Linia Jugo to łagodne, spokojne pszczoły, które podczas przeglądów dają łatwo strzepywać się z plastrów. Nie wykazują zachowań agresywnych nawet podczas gorszej pogody czy przerwy w lotach na pożytki. Pszczoły omawianej linii są bardzo łatwe w obsłudze, mogą je w swoich pasiekach utrzymywać nawet początkujący pszczelarze.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 11646

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem