Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: GR1

Na obrazku: Linia pszczół car: GR1. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car GR1 GR1

Linia pszczół car: GR1

Pszczoła kraińska linii GR1 została wyselekcjonowana przede wszystkim do walki z grzybicą. Wykazuje wysoce zaawansowane zachowania higieniczne, dzięki czemu jest odporna na działanie zarówno grzybów, jak i innych drobnoustrojów chorobotwórczych.

Pszczoła kraińska linii GR1 została wyselekcjonowana całkiem niedawno, jej selekcję rozpoczęto w 1995 roku. Podstawą do selekcjonowania tej linii były pszczoły, u których zaobserwowano dużo niższą zachorowalność na grzybicę wapienną. Ta wysoka odporność jest efektem zachowań higienicznych pszczół. Pszczoły linii GR1 dużo szybciej niż w przypadku innych ras i linii, wykrywają obecność w ulu czerwiu porażonego grzybicą wapienną. Bardzo szybko usuwają go wtedy z ula, dzięki czemu ryzyko zarażenia się kolejnych osobników jest minimalizowane. Te wysokie zachowania higieniczne są u pszczół dziedziczone, jeżeli matka jest unasienniana naturalnie.

Pszczoła kraińska linii GR1 bardzo dobrze zimuje, świetnie znosi nawet przedłużające się i chłodne zimy. W sezonie zimowym wykorzystuje średnie ilości pokarmu, a na wiosnę osyp pszczół jest niewielki. Rozwój wiosenny jest dynamiczny i dość wczesny, pszczoły GR1 bardzo szybko powracają do pełnej siły, dzięki czemu skutecznie wykorzystują już bardzo wczesne pożytki. Pszczoły zbierają duże ilości nektaru i pyłku, świetnie sprawdzą się zarówno w dużych pasiekach towarowych, jak i w niewielkich gospodarstwach pasiecznych. Są miodne i pracowite przez cały sezon pożytkowy.

Omawiana linia pszczół cechuje się łagodnością i spokojem, rzadko wchodzą w nastrój rojowy. Pszczoły bardzo rzadko zachowują się agresywnie, najczęściej wtedy, gdy przedłuża się okres bez pożytków lub gdy pszczelarz podczas przeglądu ula użyje zbyt dużej ilości dymu. Przeglądy należy wykonywać w słoneczne i ciepłe dni, wtedy pszczoły są najspokojniejsze. Bardzo dobrze trzymają się plastrów, nie atakują i nie zrywają się do lotu.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3861

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Lipa drobnolistna - roślina miododajna

Jak pszczoły produkują wosk?

Api Life Var - lek na warrozę

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Marchewkowe naleśniki z miodem

Banan w cieście

Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem