Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Gema

Na obrazku: Linia pszczół car: Gema Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Gema Gema

Linia pszczół car: Gema

Pszczoła kraińska linii Gema została wyselekcjonowana z pszczół importowanych z Austrii oraz Jugosławii. Podczas prac hodowlanych zostały wzmocnione wszystkie pożądane cechy użytkowe i biologiczne, dzięki czemu pszczoła linii Gema jest wysoko miodna i świetnie radzi sobie na każdych pożytkach.

Pszczoły linii Gema doskonale nadają się zarówno do dużych, towarowych pasiek, jak i do niewielkich gospodarstw pasiecznych. Bardzo dobrze zimują podczas każdej zimy, zarówno bardzo długiej i mroźnej, jak i łagodnej. Wykorzystują średnie ilości zapasów zimowych, a osyp na wiosnę jest niewielki. Pszczoły Gema charakteryzują się wysoką dynamiką rozwoju wiosennego, szybko powracają do pełnej siły rodziny. Tworzą rodziny silne i bardzo silne, idealne na trudne warunki.

Pszczoły kraińskie linii Gema świetnie pracują na każdych pożytkach przez cały sezon pszczelarski, z tendencją do najlepszego wykorzystania pożytków średnich i późnych. Są bardzo miodne, chętnie przechodzą do nadstawek i górnych korpusów w ulu. Przy pożytkach późnych oraz bardzo intensywnych występuje ograniczanie matek w czerwieniu. Pszczoły kraińskie linii Gema mają wysoka odporność na wiele chorób pszczół – wynika to z ich zaawansowanych zachowań higienicznych oraz właściwości biologicznych, uzyskanych w wyniku wieloletniej selekcji.

Linia Gema bardzo rzadko wchodzi w nastrój rojowy, a jeśli się on zdarzy, łatwo można pszczoły z niego wyprowadzić przy wykorzystaniu prostych metod pszczelarskich. Pszczoły Gema są łagodne, spokojne, po otwarciu są mocno ruchliwe, ale dobrze trzymają się plastrów i nie rozbiegają się, ani nie wzbijają do lotu. Nie wykazują oznak agresji i złośliwości nawet w okresie bezpożytkowym oraz podczas wietrznej pogody i przy niskich temperaturach. Pszczoły linii Gema są bardzo łatwe w obsłudze, mogą być hodowane zarówno przez doświadczonych pszczelarzy, jak i przez początkujących amatorów.

Opracowano na podstawie: 
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 17101

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bigos staropolski na winie z miodem

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Chałka z szafranem i miodem