Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: CT 46

Na obrazku: Linia pszczół car: CT 46. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car CT 46 CT 46

Linia pszczół car: CT 46

Pszczoła kraińska linii CT 46 najlepiej wykorzystuje pożytki spadziowe, a wczesne pożytki nektarowe traktuje jako rozwojowe. Świetnie sprawdza się na terenach, gdzie występuje dużo spadzi. Jest bardzo łagodna i niemal bezproblemowa w obsłudze. Bardzo często polecana jest dla początkujących pszczelarzy.

Królowe są zwykle jasnobrązowe i brązowe, a robotnice jasnobrązowe. U jednych i drugich może pojawiać się także zażółcenie pierwszego tergitu. Jeżeli królowa ma takie zażółcenie, to wszystkie pochodzące od niej robotnice również. Pszczoły omawianej linii składają miód głównie w nadstawkach oraz w bocznych plastrach gniazda. Bardzo dobrze znoszą zimowle, nawet podczas długich i bardzo chłodnych zim. W zimie wykorzystują średnie ilości pokarmu, a na wiosnę osypują się w niewielkim stopniu. Pszczoły kraińskie linii CT 46 szybko na wiosnę powracają do pełnej siły rodziny – najczęściej już w okresie kwitnienia jabłoni. Tworzą rodziny o średniej sile.

Pszczoły kraińskie linii CT 46 produkują bardzo duże ilości pyłku, gromadząc go głównie na zewnętrznych plastrach w gnieździe. W sezonie letnim gromadzą też w gnieździe duże ilości kitu, który wykorzystują do uszczelniania ula przed zimą. Są dość łatwe w obsłudze – dobrze trzymają się plastra i nie rozbiegają się po otwarciu ula. Nie lubią jednak zbyt dużych ilości dymu, mogą bowiem wtedy stawać się niespokojne. Warto więc zadbać o to, by bez potrzeby nie używać do prac ulowych podkurzacza.

Pszczoły linii CT 46 są bardzo łagodne, dobrze znoszą ciasne gniazdo, przerwy w pożytkach czy kiepską pogodę. Ich rojliwość jest znikoma, rzadko wytwarza się w rodzinie nastrój rojowy. A jeśli już powstanie – jest łatwy do złagodzenia. Omawiana linia tworzy rodziny, które są długowieczne, a ich plenność zaliczana jest do średnich. Wykorzystują w pełni przede wszystkim pożytki spadziowe, uzyskując bardzo dobre wyniki miodowe.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 24662

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Chleb na owsiance z miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Domowa musztarda z miodem

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie