Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: CT 46

Na obrazku: Linia pszczół car: CT 46. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car CT 46 CT 46

Linia pszczół car: CT 46

Pszczoła kraińska linii CT 46 najlepiej wykorzystuje pożytki spadziowe, a wczesne pożytki nektarowe traktuje jako rozwojowe. Świetnie sprawdza się na terenach, gdzie występuje dużo spadzi. Jest bardzo łagodna i niemal bezproblemowa w obsłudze. Bardzo często polecana jest dla początkujących pszczelarzy.

Królowe są zwykle jasnobrązowe i brązowe, a robotnice jasnobrązowe. U jednych i drugich może pojawiać się także zażółcenie pierwszego tergitu. Jeżeli królowa ma takie zażółcenie, to wszystkie pochodzące od niej robotnice również. Pszczoły omawianej linii składają miód głównie w nadstawkach oraz w bocznych plastrach gniazda. Bardzo dobrze znoszą zimowle, nawet podczas długich i bardzo chłodnych zim. W zimie wykorzystują średnie ilości pokarmu, a na wiosnę osypują się w niewielkim stopniu. Pszczoły kraińskie linii CT 46 szybko na wiosnę powracają do pełnej siły rodziny – najczęściej już w okresie kwitnienia jabłoni. Tworzą rodziny o średniej sile.

Pszczoły kraińskie linii CT 46 produkują bardzo duże ilości pyłku, gromadząc go głównie na zewnętrznych plastrach w gnieździe. W sezonie letnim gromadzą też w gnieździe duże ilości kitu, który wykorzystują do uszczelniania ula przed zimą. Są dość łatwe w obsłudze – dobrze trzymają się plastra i nie rozbiegają się po otwarciu ula. Nie lubią jednak zbyt dużych ilości dymu, mogą bowiem wtedy stawać się niespokojne. Warto więc zadbać o to, by bez potrzeby nie używać do prac ulowych podkurzacza.

Pszczoły linii CT 46 są bardzo łagodne, dobrze znoszą ciasne gniazdo, przerwy w pożytkach czy kiepską pogodę. Ich rojliwość jest znikoma, rzadko wytwarza się w rodzinie nastrój rojowy. A jeśli już powstanie – jest łatwy do złagodzenia. Omawiana linia tworzy rodziny, które są długowieczne, a ich plenność zaliczana jest do średnich. Wykorzystują w pełni przede wszystkim pożytki spadziowe, uzyskując bardzo dobre wyniki miodowe.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 22654

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie