Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Cr

Na obrazku: Linia pszczół car: Cr Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Cr Cr

Linia pszczół car: Cr

Pszczoła kraińska linii Cr wyselekcjonowana została w polskich warunkach z linii pszczół importowanych z Rumunii. Pszczoły tej linii najlepiej wykorzystują pożytki nektarowe. Są bardzo pracowite i doskonale sprawdzą się w każdym typie gospodarstwa pasiecznego.

Pszczoły kraińskie linii Cr są średniej wielkości i mają szare ubarwienie. Najlepiej czują się na pożytkach nektarowych, pojawiających się późną wiosną oraz później. Świetnie radzą sobie nawet na bardzo ubogich pożytkach i w niesprzyjających warunkach. Latają na pożytki nawet w wietrzną i nieciekawa pogodę, gdy inne pszczoły zaprzestają miodobrania. Niezbyt dobrze wykorzystują natomiast pożytki pojawiające się wczesną wiosną oraz pożytki spadziowe. Bardzo dobrze zimują, jednak do zimowli potrzebują dość dużych zapasów pokarmu. Wiosną może być konieczna redukcja plastrów. Po zimie pszczoły Cr charakteryzują się szybkim tempem rozwoju wiosennego, a do pełnej siły wracają mniej więcej w połowie maja.

Pszczoły linii Cr są z natury nierojliwe, jednak w przypadku zbyt ciasnego gniazda może pojawić się u nich nastrój rojowy, łatwy do zniwelowania. Aby do niego nie dopuścić, warto uważnie obserwować pszczoły w ulu i od razu powiększać gniazdo, gdy tylko pszczół będzie za dużo. Pszczoły omawianej linii gromadzą średnie ilości pyłku, który układają w różnych miejscach ula. Mają wiele zachowań higienicznych. W ulu zawsze utrzymują porządek i dbają o to, by nie znajdowały się w nim żadne martwe czy chore osobniki. Zarażony czerw czy padłe dorosłe pszczoły są niemal natychmiast wynoszone z gniazda.

Pszczoły linii Cr są łagodne i spokojne, a także odporne na zmiany pogody. Jednak jeżeli utrzymuje się długotrwały brak pożytku, mogą mieć tendencję do nadmiernego bronienia gniazda. Przeglądy ula najlepiej wykonywać przy ciepłej, słonecznej pogodzie, gdy robotnice latają na pożytki. Pszczoły podczas przeglądu nie wykazują oznak agresji, dobrze trzymają się ramek i nie wzbijają się do lotu.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5443

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Banan w cieście

Placki bananowo-owsiane z miodem

Placki z borówkami i miodem z cytryną

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu