Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Ca

Na obrazku: Linia pszczół car: Ca. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Ca Ca

Linia pszczół car: Ca

Pszczoła kraińska linii Ca jest uniwersalna w wykorzystaniu wszelkiego rodzaju pożytków. Wykazuje bardzo dobre cechy użytkowe i biologiczne oraz doskonale sprawdza się w warunkach pożytkowych i klimatycznych we wszystkich rejonach naszego kraju.

Pszczoły linii Ca są średniej wielkości i mają szare ubarwienie. Są bardzo miodne i pracowite. Wykorzystują praktycznie wszystkie pożytki, jakie w trakcie sezonu pszczelarskiego zakwitają wokół pasieki. Równie chętnie zbierają pożytki wczesne i późne, nektarowe i spadziowe. Wyprodukowany miód bardzo chętnie gromadzą zarówno w części gniazdowej ula, jak i w nadstawce.

Pszczoła linii Ca dobrze zimuje w trakcie długich, mroźnych i śnieżnych zim. Natomiast bardzo nie lubi gwałtownych ociepleń w trakcie zimy. Gdy robi się ciepło, matki automatycznie rozpoczynają czerwienie, co przekłada się na nadmierne zużycie zimowych zapasów. Gdy pszczoły zużyją cały zapas, mogą przez kolejne tygodnie zimy głodować, przez co rodzina straci na sile, a osyp wiosenny będzie znacznie większy. Nie najlepiej zimuje również na pokarmie z domieszką spadzi. Na wiosnę pszczoły linii Ca rozwijają się szybko i dynamicznie. Pełnię rozwoju osiągają najczęściej na początku maja. Gromadzą w ulach nie tylko duże ilości miodu, ale też sporo pyłku, który równomiernie układają w różnych częściach ula.

Pszczoły linii Ca są nierojliwe, bardzo rzadko wpadają w nastrój rojowy. Są spokojne i łagodne, nie wykazują zachowań agresywnych zarówno podczas przerwy w pożytkach, jak i w sytuacji, gdy pogoda staje się wietrzna i temperatura spada. Przegląd ula najlepiej wykonywać w ciepłe, słoneczne dni. Po otwarciu ula pszczoły spokojnie siedzą na ramkach, nie spływają z nich i nie wzbijają się do lotu. Pszczoły linii Ca nie są skomplikowane w obsłudze. Świetnie sprawdzą się zarówno w dużych gospodarstwach, nastawionych na jak największą produkcję, jak i w niewielkich przydomowych pasiekach.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt 

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5567

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Tarta z brzoskwiniami i miodem

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Lekka sałatka z miodowym dressingiem