Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Bałtycka

Na obrazku: Linia pszczół car: Bałtycka Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Bałtycka Bałtycka

Linia pszczół car: Bałtycka

Pszczoła kraińska linii Bałtycka została wyhodowana z matek sprowadzanych z innych regionów kraju, a wyhodowanych w trudnych warunkach klimatycznych, jakie panują na Warmii. Pszczoła linii Bałtycka wykazuje wysokie właściwości użytkowe i biologiczne, świetnie sprawdzi się w dużych gospodarstwach pasiecznych i w niewielkich pasiekach przydomowych. 

Pszczoła Bałtycka dobrze wykorzystuje pożytki o każdej porze, jednak najlepiej sprawdza się w przypadku pożytków wczesnowiosennych, na polach rzepaku. Bardzo dobrze zimuje przy wykorzystaniu niewielkich ilości zapasu pokarmu. Na wiosnę osypuje się w niewielkim stopniu. Charakteryzuje się szybkim, wczesnym i dynamicznym rozwojem wiosennym. Pszczoły tej linii są bardzo miodne, gromadzą miód w różnych częściach ula. Zbierają też spore ilości pyłku, który równomiernie układają na plastrach.

Pszczoły linii Bałtycka budują bardzo duże i silne rodziny. Podczas obfitych pożytków ograniczają matki w czerwieniu. Skłonności do rójki mają umiarkowane. Nastrój rojowy może pojawiać się wtedy, gdy przez dłuższy czas brakuje pszczołom pożytku. Można go jednak bardzo szybko wyeliminować przy wykorzystaniu prostych zabiegów przeciwrójkowych. Pszczoły kraińskie linii Bałtycka na co dzień bardzo dbają o porządek w gnieździe i wokół niego. Na bieżąco eliminują z niego martwe osobniki oraz czerw wykazujący objawy porażenia jakąkolwiek chorobą.

Pszczoła Bałtycka jest na ogół spokojna i łagodna. Dobrze trzyma się plastrów, a podczas prac przeglądowych nie rozbiega się, tylko nadal zajmuje się pracą na plastrach. Zdarza się jednak, że pszczoły mogą być niespokojne i mieć tendencję do agresji. Najczęściej ma to miejsce przy kiepskich warunkach atmosferycznych. Niskie temperatury i spory wiatr nasilają pszczeli niepokój. Prace przy ulu, w którym żyje pszczoła Bałtycka warto wykonywać przy ciepłej, słonecznej pogodzie – wtedy pszczoły są najspokojniejsze.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7652

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Pasta miodowo-miętowa

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną

Herbatka z miodem na przeziębienie

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Pierniczki na miodzie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu