Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Aga

Na obrazku: Linia pszczół car: Aga. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Aga Aga program doskonalenia genetycznego

Linia pszczół car: Aga

Pszczoła kraińska linii Aga została wyselekcjonowana w warunkach pożytkowych i klimatycznych Beskidu Niskiego. Obecnie należy do linii objętych programem doskonalenia genetycznego. Chodzi o to, aby utrzymać wysokie walory użytkowe tej linii oraz utrwalić zachowania higieniczne pszczół.

Pszczoły kraińskie linii Aga mają kolor uzależniony od płci. Królowe oraz robotnice mają jednolicie szare, jaśniejsze ubarwienie, natomiast trutnie mają ubarwienie ciemniejsze, brunatne. Dzięki temu bardzo łatwo jest rozróżnić osobniki męskie od żeńskich. Omawiana linia pszczół doskonale nadaje się do prowadzenia gospodarki intensywnej i stacjonarnej. Pszczoły tworzą duże i efektownie pracujące rodziny, produkujące duże ilości miodu. Linia Aga świetnie sprawdza się więc w dużych pasiekach, nastawionych na jak największe zbiory miodu. Nie ma też żadnych przeciwwskazań do hodowania jej w niewielkich, hobbystycznych pasiekach.

Pszczoły omawianej linii doskonale wykorzystują każdy rodzaj pożytków (nektarowe i spadziowe), a także zbierają pyłek i nektar od wczesnej wiosny aż do jesieni. Są bardzo skuteczne w zbieraniu pyłku. Zapasy gromadzą najczęściej w górnych częściach plastrów albo w nadstawkach. Przy późnych i intensywnych pożytkach ograniczają matki w czerwieniu. Pszczoły kraińskie linii Aga utrzymują dużą siłę rodzin przez cały okres pożytkowy. W nastrój rojowy wchodzą bardzo rzadko, a jeśli się pojawi – jest łatwy do zwalczenia. Bardzo dobrze zimują, nie wykorzystują w zimie dużych ilości pokarmu (zużycie zapasów określane jest jako średnie), a na wiosnę wcześnie i bardzo szybko powracają do pełnej siły. Pszczoły omawianej linii są bardzo łagodne, nie mają skłonności do agresji. Zachowują względny spokój nawet przy długotrwałym braku pożytku. Prace przy ulu są więc dość łatwe nawet przy trudnych warunkach pogodowych, gdy inne pszczoły stają się niespokojne i pobudzone.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12393

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili