Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Aga

Na obrazku: Linia pszczół car: Aga. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Aga Aga program doskonalenia genetycznego

Linia pszczół car: Aga

Pszczoła kraińska linii Aga została wyselekcjonowana w warunkach pożytkowych i klimatycznych Beskidu Niskiego. Obecnie należy do linii objętych programem doskonalenia genetycznego. Chodzi o to, aby utrzymać wysokie walory użytkowe tej linii oraz utrwalić zachowania higieniczne pszczół.

Pszczoły kraińskie linii Aga mają kolor uzależniony od płci. Królowe oraz robotnice mają jednolicie szare, jaśniejsze ubarwienie, natomiast trutnie mają ubarwienie ciemniejsze, brunatne. Dzięki temu bardzo łatwo jest rozróżnić osobniki męskie od żeńskich. Omawiana linia pszczół doskonale nadaje się do prowadzenia gospodarki intensywnej i stacjonarnej. Pszczoły tworzą duże i efektownie pracujące rodziny, produkujące duże ilości miodu. Linia Aga świetnie sprawdza się więc w dużych pasiekach, nastawionych na jak największe zbiory miodu. Nie ma też żadnych przeciwwskazań do hodowania jej w niewielkich, hobbystycznych pasiekach.

Pszczoły omawianej linii doskonale wykorzystują każdy rodzaj pożytków (nektarowe i spadziowe), a także zbierają pyłek i nektar od wczesnej wiosny aż do jesieni. Są bardzo skuteczne w zbieraniu pyłku. Zapasy gromadzą najczęściej w górnych częściach plastrów albo w nadstawkach. Przy późnych i intensywnych pożytkach ograniczają matki w czerwieniu. Pszczoły kraińskie linii Aga utrzymują dużą siłę rodzin przez cały okres pożytkowy. W nastrój rojowy wchodzą bardzo rzadko, a jeśli się pojawi – jest łatwy do zwalczenia. Bardzo dobrze zimują, nie wykorzystują w zimie dużych ilości pokarmu (zużycie zapasów określane jest jako średnie), a na wiosnę wcześnie i bardzo szybko powracają do pełnej siły. Pszczoły omawianej linii są bardzo łagodne, nie mają skłonności do agresji. Zachowują względny spokój nawet przy długotrwałym braku pożytku. Prace przy ulu są więc dość łatwe nawet przy trudnych warunkach pogodowych, gdy inne pszczoły stają się niespokojne i pobudzone.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 11462

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Koktajl pietruszkowy z miodem

Domowa musztarda z miodem

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Miód - produkt pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności