Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Bielka 1

Na obrazku: linia pszczół car Bielka 1. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Bielka 1 Bielka 1

Linia pszczół Bielka 1

Pszczoła linii Bielka 1 została wyprowadzona z linii pszczół Bielka. Ma doskonałe wartości użytkowe i biologiczne, dzięki którym dobrze radzi sobie w różnych warunkach klimatycznych i pożytkowych.

Pszczoła linii Bielka 1 polecana jest zarówno do dużych gospodarstw pasiecznych, nastawionych na intensywna produkcję i jak największe zbiory, jak i do niewielkich, przydomowych pasiek, hodowanych amatorsko. Pszczoły omawianej linii bardzo dobrze znoszą zimowlę. W zimie wykorzystują średnie ilości pokarmu, a na wiosnę osypują się w stopniu niewielkim. Charakteryzują się bardzo duża dynamiką rozwoju wiosennego, szczególnie przy ładnej i słonecznej pogodzie, dzięki której bardzo szybko powracają do pełnej siły. W pełnej sile loty na pożytki rozpoczynają w sezonie kwitnienia jabłoni.

Pszczoły Bielka 1 są bardzo miodne i pracowite, wykorzystują nie tylko pożytki bogate, ale też ubogie. Jeżeli pożytku zabraknie, a przy tym pogoda będzie nienajlepsza, pszczoły mogą zakładać mateczniki – ten nastrój można jednak dość łatwo rozładować dzięki dodaniu węzy czy poszerzaniu gniazda. Pszczoły Bielka 1 nie są rojliwe, jeśli nastrój rojowy się pojawia, można je z niego bardzo szybko wyprowadzić. Dobrą cechą linii Bielka 1 są też zachowania higieniczne, które mają bezpośredni wpływ na zdrowotność rodziny. Pszczoły dbają o porządek w gnieździe i na bieżąco wynoszą z niego czerw martwy lub z objawami porażenia. W ten sposób zapobiegają zarażeniu się całej rodziny.

Pszczoły linii Bielka 1 są spokojne, niepłochliwe i łagodne. Podczas przeglądów ula dobrze trzymają się plastrów, poruszają się powoli, nie rozbiegają się i nie wylatują. Jeżeli dzień jest ciepły i słoneczny, możliwe jest prowadzenie prac przy ulu nawet bez używania podkurzacza. Pszczoły nie atakują i nie mają tendencji do zachowań agresywnych. Linia Bielka jest prosta w obsłudze, dzięki czemu z jej utrzymaniem poradzą sobie nawet początkujący pszczelarze w amatorskich pasiekach.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7709

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Pierniczki na miodzie

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem