Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Bielka 1

Na obrazku: linia pszczół car Bielka 1. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Bielka 1 Bielka 1

Linia pszczół Bielka 1

Pszczoła linii Bielka 1 została wyprowadzona z linii pszczół Bielka. Ma doskonałe wartości użytkowe i biologiczne, dzięki którym dobrze radzi sobie w różnych warunkach klimatycznych i pożytkowych.

Pszczoła linii Bielka 1 polecana jest zarówno do dużych gospodarstw pasiecznych, nastawionych na intensywna produkcję i jak największe zbiory, jak i do niewielkich, przydomowych pasiek, hodowanych amatorsko. Pszczoły omawianej linii bardzo dobrze znoszą zimowlę. W zimie wykorzystują średnie ilości pokarmu, a na wiosnę osypują się w stopniu niewielkim. Charakteryzują się bardzo duża dynamiką rozwoju wiosennego, szczególnie przy ładnej i słonecznej pogodzie, dzięki której bardzo szybko powracają do pełnej siły. W pełnej sile loty na pożytki rozpoczynają w sezonie kwitnienia jabłoni.

Pszczoły Bielka 1 są bardzo miodne i pracowite, wykorzystują nie tylko pożytki bogate, ale też ubogie. Jeżeli pożytku zabraknie, a przy tym pogoda będzie nienajlepsza, pszczoły mogą zakładać mateczniki – ten nastrój można jednak dość łatwo rozładować dzięki dodaniu węzy czy poszerzaniu gniazda. Pszczoły Bielka 1 nie są rojliwe, jeśli nastrój rojowy się pojawia, można je z niego bardzo szybko wyprowadzić. Dobrą cechą linii Bielka 1 są też zachowania higieniczne, które mają bezpośredni wpływ na zdrowotność rodziny. Pszczoły dbają o porządek w gnieździe i na bieżąco wynoszą z niego czerw martwy lub z objawami porażenia. W ten sposób zapobiegają zarażeniu się całej rodziny.

Pszczoły linii Bielka 1 są spokojne, niepłochliwe i łagodne. Podczas przeglądów ula dobrze trzymają się plastrów, poruszają się powoli, nie rozbiegają się i nie wylatują. Jeżeli dzień jest ciepły i słoneczny, możliwe jest prowadzenie prac przy ulu nawet bez używania podkurzacza. Pszczoły nie atakują i nie mają tendencji do zachowań agresywnych. Linia Bielka jest prosta w obsłudze, dzięki czemu z jej utrzymaniem poradzą sobie nawet początkujący pszczelarze w amatorskich pasiekach.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8820

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Słodka sałatka z kurczakiem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Herbatka z miodem na przeziębienie

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Łukasz Karol Uliasz - Etyka pszczelarska i prawo naturalne w pszczelarstwie

Jak rozpoznać prawdziwy miód i unikać podróbek? Praktyczne wskazówki dla konsumenta

Łukasz Karol Uliasz - Rozważania o życiu i zdrowiu. Kontekst apiterapii

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Puchowa owsianka na różanym mleku

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym