Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Karpatka

Na obrazku: linia pszczół car karpatka. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Karpatka Karpatka

Linia pszczół car: Karpatka 

Pszczoła kraińska linii Karpatka została wyselekcjonowana z linii pszczół importowanych z Ukrainy, pochodzących z rejonów Karpat Wschodnich. Charakteryzuje się wysokimi właściwościami użytkowymi i biologicznymi. Świetnie radzi sobie w każdych warunkach klimatycznych i pożytkowych.

Pszczoła linii Karpatka może świetnie sprawdzi się w niewielkich, przydomowych pasiekach i w dużych gospodarstwach pasiecznych, produkujących miód towarowy. Pszczoła bardzo dobrze zimuje przy wykorzystaniu średnich zapasów pokarmu, a osyp wiosenny jest niewielki. Wiosną szybko i dynamicznie się rozwija oraz powraca do pełnej siły. Loty na pożytki rozpoczyna w pełnej sile już wczesną wiosną. Tworzy silne, a czasem nawet bardzo silne rodziny, które doskonale radzą sobie nawet w trudnych warunkach.

Pszczoły linii Karpatka są bardzo miodne i pracowite, wykorzystują wszystkie pożytki, jakie w ciągu roku pojawiają się w okolicach pasieki. Zbiera zarówno wczesne wiosenne pożytki nektarowe, jak i pojawiające się pod koniec lata pożytki spadziowe. Aby nastrój roboczy pszczół utrzymać przez cały sezon pszczelarski, należy jednak sukcesywnie poszerzać gniazdo. Pszczoły omawianej linii nie są rojliwe, a jeśli nastrój rojowy się pojawi, bardzo łatwo można z niego rodzinę wyprowadzić przy wykorzystaniu prostych metod pszczelarskich.

Linia Karpatka to pszczoły spokojne, o łagodnym usposobieniu. Podczas przeglądów dobrze trzymają się ramek, nie uciekają i nie atakują pszczelarza. Nie są złośliwe i agresywne nawet podczas kiepskiej pogody czy okresowej przerwy w pożytkach. Karpatka jest pszczołą długowieczną, bardzo plenną, posiadająca wysoką zdrowotność. W gnieździe i wokół niego utrzymuje porządek, na bieżąco usuwając martwy lub zmieniony chorobowo czerw. Dzięki temu niweluje ryzyko wystąpienia epidemii w ulu. Jest bardzo dobrym komponentem do krzyżowania międzyrasowego i międzyliniowego.

Opracowano na podstawie: 
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt 

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 31437

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Miód - produkt pszczeli