Portal Pszczelarski

Usuwanie trutni

Na zdjęciu: truteń. Źródło zdjęcia: pl.wikipedia.org/wiki/Trute%C5%84#/media/File:Drone_24a.jpg Autor zdjęcia: Waugsberg

truteń samiec pszczoły miodnej usuwanie trutni

Usuwanie trutni

Truteń jest w świecie synonimem typowego lenia, który nic nie robi i korzysta z pokarmu zgromadzonego przez pracowite robotnice. Na szczęście, natura jest nie tylko mądra, ale też sprawiedliwa – ta sprawiedliwość dosięga trutnie tuż przed nadejściem zimy.

Trutnie w ulu są potrzebne, dopóki zapładniają królową. Jednak później ich obecność nie jest niczym uzasadniona. Nie latają na pożytki, nie przynoszą nektaru i pyłku, nie wytwarzają miodu i nie utrzymują porządku w ulu. Mądre pszczoły co roku na jesieni dochodzą więc do wniosku, że nie opłaca się karmić trutni przez całą zimę, skoro nie ma z nich jakiegokolwiek pożytku. Zaczynają więc wynosić trutnie z ula – można to dostrzec w chwili, gdy na wylotku znajduje się sporo trutni chcących dostać się z powrotem do wnętrza ula. Nie mają jednak szans, gdyż przewidujące robotnice ustawiają się tuż przy wejściu i bronią trutniom powrotu do ula. Niestety, chcąc nie chcąc, trutnie muszą odlecieć. Jest to dla nich jednoznaczne z wyginięciem – nie potrafią przecież tworzyć gniazd ani zbierać pokarmu. Prędzej czy później umrą więc z głodu. Pszczelarz, który dostrzeże takie zachowanie pszczół nie ma powodów do niepokoju – jest to jak najbardziej naturalne. Dużo bardziej podejrzane byłoby, gdyby pszczoły nie pozbywały się trutni przed sezonem zimowym.

Czasami zdarza się, że trutnie wyrzucane są dużo wcześniej niż na jesieni. Dzieje się tak wtedy, gdy pszczoły przez dłuższy czas nie mają pożytku, czyli nie produkują miodu. Gdy rodzinę pszczelą dopada widmo głodu, pozbywa się najpierw osobników bezużytecznych. W ten sposób trutnie mogą stracić ciepłe i pełne jedzenia miejsce zamieszkania nawet w środku sezonu pszczelarskiego.

Zobacz również:

Truteń - cechy, lot godowy, znaczenie i trutowiska

Truteń - samiec pszczoły miodnej

Trutowienie matek pszczelich

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 22130

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-06-17 11:29:38

Życie dla przyjemności :)



  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich