Portal Pszczelarski

Usuwanie trutni

Na zdjęciu: truteń. Źródło zdjęcia: pl.wikipedia.org/wiki/Trute%C5%84#/media/File:Drone_24a.jpg Autor zdjęcia: Waugsberg

truteń samiec pszczoły miodnej usuwanie trutni

Usuwanie trutni

Truteń jest w świecie synonimem typowego lenia, który nic nie robi i korzysta z pokarmu zgromadzonego przez pracowite robotnice. Na szczęście, natura jest nie tylko mądra, ale też sprawiedliwa – ta sprawiedliwość dosięga trutnie tuż przed nadejściem zimy.

Trutnie w ulu są potrzebne, dopóki zapładniają królową. Jednak później ich obecność nie jest niczym uzasadniona. Nie latają na pożytki, nie przynoszą nektaru i pyłku, nie wytwarzają miodu i nie utrzymują porządku w ulu. Mądre pszczoły co roku na jesieni dochodzą więc do wniosku, że nie opłaca się karmić trutni przez całą zimę, skoro nie ma z nich jakiegokolwiek pożytku. Zaczynają więc wynosić trutnie z ula – można to dostrzec w chwili, gdy na wylotku znajduje się sporo trutni chcących dostać się z powrotem do wnętrza ula. Nie mają jednak szans, gdyż przewidujące robotnice ustawiają się tuż przy wejściu i bronią trutniom powrotu do ula. Niestety, chcąc nie chcąc, trutnie muszą odlecieć. Jest to dla nich jednoznaczne z wyginięciem – nie potrafią przecież tworzyć gniazd ani zbierać pokarmu. Prędzej czy później umrą więc z głodu. Pszczelarz, który dostrzeże takie zachowanie pszczół nie ma powodów do niepokoju – jest to jak najbardziej naturalne. Dużo bardziej podejrzane byłoby, gdyby pszczoły nie pozbywały się trutni przed sezonem zimowym.

Czasami zdarza się, że trutnie wyrzucane są dużo wcześniej niż na jesieni. Dzieje się tak wtedy, gdy pszczoły przez dłuższy czas nie mają pożytku, czyli nie produkują miodu. Gdy rodzinę pszczelą dopada widmo głodu, pozbywa się najpierw osobników bezużytecznych. W ten sposób trutnie mogą stracić ciepłe i pełne jedzenia miejsce zamieszkania nawet w środku sezonu pszczelarskiego.

Zobacz również:

Truteń - cechy, lot godowy, znaczenie i trutowiska

Truteń - samiec pszczoły miodnej

Trutowienie matek pszczelich

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 22557

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-06-17 11:29:38

Życie dla przyjemności :)



  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami