Portal Pszczelarski

Trutowienie matek pszczelich

Na zdjęciu: trutówki. Źródło zdjęcia: doorgarden.com/images/critters/bee-pictures/problems-disease/laying-worker-brood2.jpg

trutowienie matek pszczelich matka pszczela truteń trutówka trutówki mateczniki ratunkowe

Trutowienie matek pszczelich

Jestem pszczelarzem od 60 lat. Na podstawie moich doświadczeń pszczelarskich ustaliłem powód trutowienia matek pszczelich. 

Trutowienie matek pszczelich zazwyczaj występuje w matecznikach ratunkowych w komórkach pszczelich, gdzie złożona jest pewna ilość pokarmu dla pszczół robotnic. Jeśli dojdzie do założenia matecznika w takiej komórce wtedy larwa wychodząc z jaja zjada pokarm dla robotnicy, a w dalszej kolejności pokarm mateczny, czyli mleczko matecznikowe przeznaczone dla matki pszczelej.

Z takiego matecznika otrzymujemy matkę trutówkę. Z całkowitego braku czerwiu i jajek w ulu pszczoły robotnice wybierają spośród siebie kilka robotnic i karmiąc je mleczkiem matecznikowym następuje u nich z tego powodu rozwój narządów rozrodczych. Zapładniają się i zaczynają czerwienie. Z tego czerwiu wychodzą jedynie trutnie. Trutnie te są znacznie mniejsze od naturalnych, ale nadają się doskonale do zapłodnienia matek.

W/w opis przedstawiłem na VI Lubelskiej Konferencji Pszczelarskiej (Sympozjum Naukowe) w Pszczelej Woli przy Technikum Pszczelarskim, która odbyła się w dniach 6-8.02.2015r.

Zobacz również:

Co to są trutówki? 

Trutówki. Przyczyna występowania a poddawanie matki pszczelej 

Metody zapobiegania aktywności trutówek w ulu 

Rozróżnianie mateczników - mateczniki ratunkowe 

VI Lubelska Konferencja Pszczelarska 

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 24071

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Pierniczki na miodzie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia Natura i Człowiek