Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Trutowienie matek pszczelich

Na zdjęciu: trutówki. Źródło zdjęcia: doorgarden.com/images/critters/bee-pictures/problems-disease/laying-worker-brood2.jpg

trutowienie matek pszczelich matka pszczela truteń trutówka trutówki mateczniki ratunkowe

Trutowienie matek pszczelich

Jestem pszczelarzem od 60 lat. Na podstawie moich doświadczeń pszczelarskich ustaliłem powód trutowienia matek pszczelich. 

Trutowienie matek pszczelich zazwyczaj występuje w matecznikach ratunkowych w komórkach pszczelich, gdzie złożona jest pewna ilość pokarmu dla pszczół robotnic. Jeśli dojdzie do założenia matecznika w takiej komórce wtedy larwa wychodząc z jaja zjada pokarm dla robotnicy, a w dalszej kolejności pokarm mateczny, czyli mleczko matecznikowe przeznaczone dla matki pszczelej.

Z takiego matecznika otrzymujemy matkę trutówkę. Z całkowitego braku czerwiu i jajek w ulu pszczoły robotnice wybierają spośród siebie kilka robotnic i karmiąc je mleczkiem matecznikowym następuje u nich z tego powodu rozwój narządów rozrodczych. Zapładniają się i zaczynają czerwienie. Z tego czerwiu wychodzą jedynie trutnie. Trutnie te są znacznie mniejsze od naturalnych, ale nadają się doskonale do zapłodnienia matek.

W/w opis przedstawiłem na VI Lubelskiej Konferencji Pszczelarskiej (Sympozjum Naukowe) w Pszczelej Woli przy Technikum Pszczelarskim, która odbyła się w dniach 6-8.02.2015r.

Zobacz również:

Co to są trutówki? 

Trutówki. Przyczyna występowania a poddawanie matki pszczelej 

Metody zapobiegania aktywności trutówek w ulu 

Rozróżnianie mateczników - mateczniki ratunkowe 

VI Lubelska Konferencja Pszczelarska 

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 23039

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Pierniczki na miodzie

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kurczak teriyaki z miodem

Kukurydziane bułeczki z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

1620 lat temu zmarł św. Ambroży - patron pszczelarzy

XV Targi Pszczelarskie i Tradycyjnej Żywności w Karczowiskach

Czy miód spadziowy z Beskidu Wyspowego będzie na Liście Produktów Tradycyjnych?