Portal Pszczelarski

Rożnik przerośnięty – roślina miododajna

Na zdjęciu: Rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum L.). Źródła zdjęć: en.wikipedia.org/wiki/Silphium_perfoliatum#/media/File:Silphium_perfoliatum.JPG i cs.wikipedia.org/wiki/Mu%C5%BE%C3%A1k_prorostl%C3%BD#/media/File:Durchwachsene_Silphie_(Silphium_perfoliatum)_Aug13@06.jpg Autorzy zdjęć: Paolo Fisicaro i Hajotthu

rożnik przerośnięty Silphium perfoliatum L. roślina miododajna roślina pyłkodajna roślina energetyczna roślina ozdobna pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa rożnika przerośniętego wydajność pyłkowa rożnika przerośniętego cechy charakterystyczne rożnika przerośniętego występowanie rożnika przerośniętego uprawa rożnika przerośniętego

Rożnik przerośnięty – roślina miododajna

Rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum L.) swoje korzenie ma na północnoamerykańskich preriach. W Polsce jest ceniony jako bardzo wydajna roślina miododajna oraz jako ozdoba działek i ogrodów.

Rożnik przerośnięty jest rośliną bardzo dekoracyjną i okazałą. Lubi wilgotne i żyzne gleby, najlepiej na terenach w pobliżu ujęć wodnych. Nie lubi suszy. Rożnik rośnie w charakterystycznych kępach, dzięki czemu na pierwszy rzut oka wygląda jak krzew. Osiąga dość dużą wysokość – przy dobrych warunkach glebowych wyrasta do 2,5 metra. Ma wysoką, kanciastą i nagą łodygę, a jego cechą charakterystyczną są duże liście o długości nawet 35 cm. Liście leżą na pniu naprzeciw siebie na tej samej wysokości, zrastają się nasadami, przez co tworzy się w tym miejscu niewielka miseczka. Zbiera się w niej woda nawet wtedy, gdy pogoda jest wyjątkowo upalna. Z tego powodu rożnik przerośnięty jest lubiany nie tylko przez pszczoły, ale też przez inne owady i ptaki – jest naturalnym wodopojem.

Rożnik przerośnięty kwitnie od końca czerwca aż do października. Jego kwiaty to charakterystyczne koszyczki o średnicy około 8 cm, zebrane w kwiatostan typu wierzchotka. Są mocno żółte i nieustannie produkują nektar. Wydajność miodowa rośliny jest dość spora – 550 kg z jednego hektara zwartego pożytku. Na uwagę zasługuje też wydajność pyłkowa: 200-300 kg z hektara.

Uprawa rożnika przerośniętego wymaga sporej ilości miejsca. Z niewielkich nasionek zrobi się po kilku latach naprawdę wysoka i rozłożysta kępa, która będzie trudna do przesadzenia. Najlepiej wysiać roślinę w pełnym słońcu lub w półcieniu, a w czasie przedłużającej się suszy przyda się podlewanie. Gdy rożnik ma zbyt sucho, kwiaty i liście zaczynają schnąć i opadają. Roślina jest chętnie wykorzystywana przez pszczelarzy i ogrodników, ale ma też inne właściwości – produkuje dużą ilość biomasy, może więc być z powodzeniem stosowana jako roślina energetyczna. Choć w naszym kraju rożnik przerośnięty uprawiany jest od niedawna, pojawiają się pierwsze plantacje tej rośliny z przeznaczeniem na cele energetyczne. Dla właścicieli pasiek znajdujących się w promieniu kilkuset metrów od takiej plantacji to świetny sposób na zmniejszenie nakładów pracy związanych z ogródkiem pasiecznym. Nie muszą uprawiać roślin miododajnych, bo mają w pobliżu prawdziwe bogactwo nektaru.

Opracowano na podstawie:
Zbigniew Podbielkowski, Słownik roślin użytkowych, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2003, s. 229

Zobacz również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 28060

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Praca na etat a pasieka do 80 pni

Zmiany w podatkach i składkach ZUS dla pszczelarzy w 2017 roku