Portal Pszczelarski

Rożnik przerośnięty – roślina miododajna

Na zdjęciu: Rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum L.). Źródła zdjęć: en.wikipedia.org/wiki/Silphium_perfoliatum#/media/File:Silphium_perfoliatum.JPG i cs.wikipedia.org/wiki/Mu%C5%BE%C3%A1k_prorostl%C3%BD#/media/File:Durchwachsene_Silphie_(Silphium_perfoliatum)_Aug13@06.jpg Autorzy zdjęć: Paolo Fisicaro i Hajotthu

rożnik przerośnięty Silphium perfoliatum L. roślina miododajna roślina pyłkodajna roślina energetyczna roślina ozdobna pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa rożnika przerośniętego wydajność pyłkowa rożnika przerośniętego cechy charakterystyczne rożnika przerośniętego występowanie rożnika przerośniętego uprawa rożnika przerośniętego

Rożnik przerośnięty – roślina miododajna

Rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum L.) swoje korzenie ma na północnoamerykańskich preriach. W Polsce jest ceniony jako bardzo wydajna roślina miododajna oraz jako ozdoba działek i ogrodów.

Rożnik przerośnięty jest rośliną bardzo dekoracyjną i okazałą. Lubi wilgotne i żyzne gleby, najlepiej na terenach w pobliżu ujęć wodnych. Nie lubi suszy. Rożnik rośnie w charakterystycznych kępach, dzięki czemu na pierwszy rzut oka wygląda jak krzew. Osiąga dość dużą wysokość – przy dobrych warunkach glebowych wyrasta do 2,5 metra. Ma wysoką, kanciastą i nagą łodygę, a jego cechą charakterystyczną są duże liście o długości nawet 35 cm. Liście leżą na pniu naprzeciw siebie na tej samej wysokości, zrastają się nasadami, przez co tworzy się w tym miejscu niewielka miseczka. Zbiera się w niej woda nawet wtedy, gdy pogoda jest wyjątkowo upalna. Z tego powodu rożnik przerośnięty jest lubiany nie tylko przez pszczoły, ale też przez inne owady i ptaki – jest naturalnym wodopojem.

Rożnik przerośnięty kwitnie od końca czerwca aż do października. Jego kwiaty to charakterystyczne koszyczki o średnicy około 8 cm, zebrane w kwiatostan typu wierzchotka. Są mocno żółte i nieustannie produkują nektar. Wydajność miodowa rośliny jest dość spora – 550 kg z jednego hektara zwartego pożytku. Na uwagę zasługuje też wydajność pyłkowa: 200-300 kg z hektara.

Uprawa rożnika przerośniętego wymaga sporej ilości miejsca. Z niewielkich nasionek zrobi się po kilku latach naprawdę wysoka i rozłożysta kępa, która będzie trudna do przesadzenia. Najlepiej wysiać roślinę w pełnym słońcu lub w półcieniu, a w czasie przedłużającej się suszy przyda się podlewanie. Gdy rożnik ma zbyt sucho, kwiaty i liście zaczynają schnąć i opadają. Roślina jest chętnie wykorzystywana przez pszczelarzy i ogrodników, ale ma też inne właściwości – produkuje dużą ilość biomasy, może więc być z powodzeniem stosowana jako roślina energetyczna. Choć w naszym kraju rożnik przerośnięty uprawiany jest od niedawna, pojawiają się pierwsze plantacje tej rośliny z przeznaczeniem na cele energetyczne. Dla właścicieli pasiek znajdujących się w promieniu kilkuset metrów od takiej plantacji to świetny sposób na zmniejszenie nakładów pracy związanych z ogródkiem pasiecznym. Nie muszą uprawiać roślin miododajnych, bo mają w pobliżu prawdziwe bogactwo nektaru.

Opracowano na podstawie:
Zbigniew Podbielkowski, Słownik roślin użytkowych, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2003, s. 229

Zobacz również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 37960

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Grillowana karkówka miodowa

Marlenka - ciasto z miodem

Pasta miodowo-miętowa