Portal Pszczelarski

Budowa pszczoły miodnej - przewód pokarmowy i cewki Malpighiego

Na zdjęciu: pszczoła miodna na kwiatku. Źródło zdjęcia: gde-fon.com/download/bee_flower_Macro/1744/1680x1050

pszczoła miodna budowa pszczoły miodnej charakterystyka pszczoły miodnej anatomia pszczoły miodnej narząd gębowy pszczoły jama gębowa pszczoły języczek żuwaczki gardziel przełyk wola miodowa przedżołądek żołądek jelito cienkie jelito grube gruczoły ślinowe warga dolna układ pokarmowy pszczoły przewód pokarmowy pszczoły cewki Malpighiego pszczele nerki trąbka wentyl odbyt odbytnica hemolimfa kwas moczowy

Budowa pszczoły miodnej - przewód pokarmowy i cewki Malpighiego

Przewód pokarmowy pszczoły – zaawansowany mechanizm
Przewód pokarmowy pszczół jest doskonale rozwinięty. Dzięki temu pszczoła bez problemu pobiera, trawi oraz przyswaja substancje odżywcze zawarte w nektarze i pyłku. Układ pokarmowy u każdej pszczoły miodnej składa się z kilku elementów, z których każdy ma swoją równie istotną funkcję: jamy gębowej (z narządami gębowymi, tj. języczkiem i żuwaczkami), gardzieli, przełyku, wola miodowego, przedżołądka i żołądka, jelita cienkiego i grubego, a także gruczołów ślinowych – warga dolna, żuwaczki i podgardziel). Praca układu pokarmowego, przede wszystkim dzięki otwartemu układowi krwionośnemu wspiera działanie mózgu, ciała tłuszczowego oraz cewek Malpighiego.

Trawienie po transporcie z wola do żołądka
Jak działa przewód pokarmowy? Nektar, który pobierany jest przez trąbkę, jest transportowany przełykiem do wola miodowego, które jest oddzielone od żołądka. Wole typowej pszczoły miodnej ma pojemność około 15-18 milimetrów sześciennych, a podczas pracy na łące może się powiększać nawet do 50 mm. Wole miodne jest oddzielone od żołądka strukturą zwaną przedżołądkiem, tak zwanym wentylem. Ma on złożoną strukturę zastawkową, w której skład wchodzą cztery zastawki w kształcie trójkąta, których brzegi są stwardniałe i mają skierowane do tyłu szczecinki. Zadaniem przedżołądka jest regulowanie przepływu pyłku i nektaru do żołądka. Dzięki temu pszczoła może pobrać nektar z wola w sytuacji, gdy ma długą drogę do gniazda, a kończą się jej zasoby energii. Pobiera jednak tylko tyle, ile jest jej rzeczywiście potrzebne. Przedżołądek zapobiega też cofaniu się częściowo strawionej zawartości żołądka z powrotem do wola. W ulu całą zawartość wola pszczoła oddaje do dalszej przeróbki [3].

Cewki Malpighiego – pszczele nerki
Procesy trawienne u pszczoły zachodzą w jelicie środkowym, na które składa się żołądek i jelito cienkie. Przez ścianki jelita substancje odżywcze przedostają się bezpośrednio do krwi, która rozprowadza je po całym organizmie. Resztki pokarmu, które nie zostały strawione, są przesuwane w kierunku odbytnicy. Może się ona znacznie rozszerzać i gromadzić znaczne ilości kału, co ma szczególne znaczenie w przypadku zimowli – dzięki temu odchody pszczół nie zanieczyszczają wspólnego gniazda. Z odbytnicą połączone są cieniutkie rurki, czyli cewki Malpighiego. Jest to struktura, której zasada działania przypomina nerki u człowieka. Leżą one w odwłoku pszczoły w jamie ciała. Są to długie i ślepo zakończone rurki, które obmywa hemolimfa (płyn pełniący u pszczół funkcję krwi i limfy jednocześnie). Na drodze dyfuzji przez ścianki rurek przenika amoniak, czyli uboczny produkt przemiany materii. Jest on następnie przekształcany we wnętrzu rurki w kwas moczowy [4].

Opracowano na podstawie:
1. Antoni Demianowicz, Pszczoły, ich życie i hodowla, Rodzina Kolejowa, Warszawa 1936, przedmowa
2. Jerzy Wilde, Jarosław Prabucki (red.), Hodowla pszczół, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2009, s. 59-76
3. Zbigniew Lipiński, Żywienie pszczół miodnych, Wielbark 2014, s. 65
4. Zbigniew Lipiński, Żywienie pszczół miodnych, Wielbark 2014, s. 76
5. Jerzy Wilde (red.), Encyklopedia pszczelarska, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2013, s. 335

Zobacz również:

Budowa pszczoły miodnej - charakterystyka

Budowa pszczoły miodnej - budowa zewnętrzna

Budowa pszczoły miodnej - głowa, wzrok, czułki i narząd gębowy

Budowa pszczoły miodnej - serce, układ oddechowy i nerwowy oraz smak i słuch

Budowa pszczoły miodnej - tułów i nogi

Budowa pszczoły miodnej - skrzydełka i odwłok

Zmysły u pszczoły miodnej

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 22620

Komentarze z forum pszczelarskiego

Lukasz_Baniak 2014-12-24 14:28:18

Można się jeszcze przed Wigilią nieco douczyć na temat budowy pszczoły miodnej.



  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Słodka sałatka z kurczakiem

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu