Portal Pszczelarski

Budowa pszczoły miodnej - charakterystyka

Na zdjęciu: pszczoła miodna na kwiatku. Źródło zdjęcia: gde-fon.com/download/let_it_bee_yvelines_ile-de-france_france/536908/2048x1365

pszczoła miodna budowa pszczoły miodnej charakterystyka pszczoły miodnej anatomia pszczoły miodnej Antoni Demianowicz

Budowa pszczoły miodnej - charakterystyka

Aby zostać dobrym kierowcą, trzeba najpierw poznać szczegółową budowę samochodu. Aby zostać dobrym pszczelarzem, konieczna jest znajomość anatomii pszczoły miodnej. Jej organizm działa jak maleńkie przedsiębiorstwo produkcyjne.

Już w 1936 roku wybitny zoolog i znawca pszczół, profesor Antoni Demianowicz pisał, że aby stać się dobrym pszczelarzem, trzeba znać i umieć zastosować w praktyce wiele zabiegów pszczelarskich, których zadaniem jest właściwe ukierunkowanie pracy pszczół. A do tego potrzebna jest wiedza o budowie anatomicznej oraz czynnościach poszczególnych narządów pszczół. Niezbędna jest znajomość funkcji życiowych, żywienia, najczęściej występujących chorób. Co więcej, dobry pszczelarz powinien unikać rutyny oraz zbytniej pewności siebie, gdyż najpiękniejsze wyniki można uzyskać odchodząc od rutyny, a stawiając na przemyślane eksperymenty i stałe polepszanie metod pracy [1].

Pszczoła miodna jest owadem cenionym na całym świecie – można ją spotkać pod każdą szerokością geograficzną. Warunkiem jej występowania są kwitnące kwiaty. Choć poszczególne gatunki pszczół mogą nieco różnić się od siebie, ich ogólna budowa i zasady funkcjonowania organizmu są jednakowe, bez względu na gatunek. Każda pojedyncza pszczoła to doskonały, wspaniale przemyślany przez naturę mechanizm, w którym każdy, nawet najdrobniejszy element ma swoje zadanie do wykonania.

Pomimo że znajomość budowy pszczoły miodnej każdy doświadczony pszczelarz powinien mieć w małym palcu i recytować na wyrywki, w rzeczywistości okazuje się, że wiele osób ma o tym dość mgliste pojęcie. Tymczasem wiedza ta jest jednym z elementów pozwalających odnosić sukcesy w zawodzie pszczelarza. Warto też zauważyć, że budowa pszczół, jako klasycznych przedstawicieli świata owadów, omawiana jest już na etapie szkolnictwa podstawowego i średniego. Skoro więc nawet uczniowie potrafią pokrótce opisać anatomię pszczoły, tym bardziej doświadczeni pszczelarze powinni wiedzieć, co kryje się pod zewnętrzną powłoką pracujących dla nich pszczół.

Opracowano na podstawie:
1. Antoni Demianowicz, Pszczoły, ich życie i hodowla, Rodzina Kolejowa, Warszawa 1936, przedmowa
2. Jerzy Wilde, Jarosław Prabucki (red.), Hodowla pszczół, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2009, s. 59-76
3. Zbigniew Lipiński, Żywienie pszczół miodnych, Wielbark 2014, s. 65
4. Zbigniew Lipiński, Żywienie pszczół miodnych, Wielbark 2014, s. 76
5. Jerzy Wilde (red.), Encyklopedia pszczelarska, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2013, s. 335

Zobacz również:

Budowa pszczoły miodnej - budowa zewnętrzna

Budowa pszczoły miodnej - głowa, wzrok, czułki i narząd gębowy

Budowa pszczoły miodnej - serce, układ oddechowy i nerwowy oraz smak i słuch

Budowa pszczoły miodnej - tułów i nogi

Budowa pszczoły miodnej - skrzydełka i odwłok

Budowa pszczoły miodnej - przewód pokarmowy i cewki Malpighiego

Zmysły u pszczoły miodnej

Budowa pszczoły miodnej - charakterystyka
Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 30411

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

O co chodzi w BeePower!?

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności