Grillowana karkówka miodowa

Grillowana karkówka miodowa. Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza
Grillowana karkówka miodowa
Chociaż wyróżniłam miód w tytule w marynacie do tej karkówki ważna jest tak samo musztarda. Podobne mięso piekłam w piekarniku jednak zapach dymu, który okadza karkówkę daje nowe doznania smakowe. Mięso wychodzi delikatne z lekką nutą słodyczy jednocześnie zaostrzone przez musztardę. Jest to jeden z moich ulubionych pomysłów na grilla.
Składniki:
- 8 plastrów karkówki,
- 10-12 łyżek oliwy,
- 4 łyżki miodu,
- 6 łyżek musztardy np. sarepskiej,
- 2 łyżki musztardy ziarnistej,
- łyżka suszonego tymianku,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Karkówkę rozbić na cienkie plastry. W misce wymieszać oliwę, miód, obie musztardy i tymianek. Włożyć plastry mięsa tak aby były dokładnie przykryte marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Grillować.
Smacznego:)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Kaczka z pieczarkami i miodem
2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym
4. Herbata z miodem na przeziębienie
5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście
6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami
8. Tarta z brzoskwiniami i miodem
9. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem
10. Marlenka - ciasto z miodem
11. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym
12. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym
13. Kurczak w różowej marynacie
14. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)
15. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem
18. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli
Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.
Liczba wyświetleń artykułu: 5264
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2015-07-08 11:32:44

Luksemburscy pszczelarze walczą z tanim miodem z zagranicy
Pszczelarze z Luksemburga boją się napływu miodu z zagranicy Edyta Glebocki

Miód nie tylko do mazurka, czyli Wielkanocna odsłona miodu, o której nie słyszałeś!
Informacja prasowa Portal Pszczelarski

Ankara stolicą fałszerzy miodu
Stolica Turcji niechlubnie słynie z fałszowania miodu na szeroką skalę. Edyta Glebocki

Parlament krajowy w Bawarii chce położyć kres fałszerzom miodu
Estonia ma laboratorium do badania miodu Edyta Glebocki

Jak miód stał się groźny dla bezpieczeństwa narodowego?
Co się wydarzyło w 2023 roku z miodem w Polsce? Portal Pszczelarski

Kto nie może jeść miodu i dlaczego?
Kto nie może spożywać miodu? Joanna Baran

Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Miód w Polsce nie jest fałszowany Portal Pszczelarski
