Portal Pszczelarski

Grillowana karkówka miodowa

Grillowana karkówka miodowa. Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza

przepis z miodem miód grillowana karkówka miodowa grill z miodem wieprzowina z miodem karkówka z miodem

Grillowana karkówka miodowa

Chociaż wyróżniłam miód w tytule  w marynacie do tej karkówki ważna jest tak samo musztarda. Podobne mięso piekłam w piekarniku jednak zapach dymu, który okadza karkówkę daje nowe doznania smakowe. Mięso wychodzi delikatne  z lekką nutą słodyczy jednocześnie zaostrzone przez musztardę. Jest to jeden z moich ulubionych pomysłów na grilla.

Składniki:
- 8 plastrów karkówki,
- 10-12 łyżek oliwy,
- 4 łyżki miodu,
- 6 łyżek musztardy np. sarepskiej,
- 2 łyżki musztardy ziarnistej,
- łyżka suszonego tymianku,
- sól,
- pieprz.

Wykonanie:
Karkówkę rozbić na cienkie plastry. W misce wymieszać oliwę, miód, obie musztardy i tymianek. Włożyć plastry mięsa tak aby były dokładnie przykryte marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Grillować.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kaczka z pieczarkami i miodem

2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

3. Pasta miodowo-miętowa

4. Herbata z miodem na przeziębienie

5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami

7. Sos malinowo-miodowy

8. Tarta z brzoskwiniami i miodem

9. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

10. Marlenka - ciasto z miodem

11. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

12. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

13. Kurczak w różowej marynacie

14. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód) 

15. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

16. Ryż cytrynowy z miodem 

17. Agua fresca z borówek 

18. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5479

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-07-08 11:32:44

Dzisiaj lepsza pogoda na karkówkę. Wczoraj było meeega gorąco!

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Sztuczna pszczoła

Wrzos zwyczajny – roślina miododajna

Czym i jak rozpalić podkurzacz?

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje