Portal Pszczelarski

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli. Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza

przepis z miodem miód sałatka z miodem sałatka z ogórków z miodem

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Ta sałatka ukazuje dwie racje. Po pierwsze, że z kilku składników można wyczarować coś dobrego, po drugie, że jeden składnik powinien być najważniejszy. Tutaj zdecydowanie tym składnikiem jest miód. Sałatka jest bardzo prosta, tak prosta, że można ją przegapić, ale nie jest uboga w smaku. Dlatego proszę, zwróćcie na nią uwagę. Doskonale pasuje do mięs z grilla.

Składniki:
-
4 ogórki gruntowe (najlepiej ze skórką),
- 2 małe czerwone cebule lub 1 duża,
- 1 łyżka miodu,
- 4 łyżki octu winnego z białego wina,
- 12 łyżek oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz.

Wykonanie:
Ogórki pokroić w cienkie plasterki, cebulę w krążki. Na talerzu układać warzywa (najlepiej zrobić na przemian). Składniki sosu umieścić w kubku i mieszać, aż się dokładnie połączą. Polać warzywa i wstawić na kilka godzin do lodówki. Sałatkę można podawać  od razu. Jeśli jednak postoi jakiś czas, to ogórki zmiękną - więc co kto woli. Można posypać posiekaną pietruszką.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kaczka z pieczarkami i miodem

2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

3. Pasta miodowo-miętowa

4. Herbata z miodem na przeziębienie

5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami

7. Sos malinowo-miodowy

8. Tarta z brzoskwiniami i miodem

9. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

10. Marlenka - ciasto z miodem

11. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

12. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

13. Kurczak w różowej marynacie

14. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód) 

15. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

16. Ryż cytrynowy z miodem 

17. Agua fresca z borówek

18. Grillowana karkówka miodowa

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 10336

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Sierpień i wrzesień pachnie w pasiece wrzosem, nawłocią i gryką - 2014

Linia pszczół car: S

Matki, odkłady i pakiety pszczele w 2014 roku