Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym
Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym
Kluski leniwe - każdy je zna (choć pewnie w wersji wytrawnej) i pewnie lubi, ale dzięki maślano-miodowej polewie nabierają one nowego smaku. To trochę tak jak z plackami ziemniaczanymi: niektórzy jedzą je ze śmietaną, a niektórzy z cukrem.
Składniki:
- 30 dag sera białego,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 100 g masła,
- 2 -3 łyżki miodu.
Wykonanie:
Ser przepuścić przez maszynkę jeden raz, dodać jajko, wymieszać, na koniec przesiać mąkę i dokładnie wymieszać masę na gładkie ciasto. Uformować wałki, lekko spłaszczyć, kroić ukośnie. Rzucać kluski na gotującą się wodę i gotować ok. 5 min.
Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i lekko podgrzać ale tylko do momentu rozpuszczenia się miodu i połączenia składników. Takim sosem polewać kluski.
Smacznego:)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Kaczka z pieczarkami i miodem
2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym
4. Herbata z miodem na przeziębienie
5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście
6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami
8. Tarta z brzoskwiniami i miodem
9. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem
10. Marlenka - ciasto z miodem
11. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)
12. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym
13. Kurczak w różowej marynacie
14. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem
16. Grillowana karkówka miodowa
18. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli
Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.
Liczba wyświetleń artykułu: 8063
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!