Portal Pszczelarski

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym. Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza

przepis z miodem miód obiad z miodem kluski leniwe z miodem sos maślano-miodowy

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

Kluski leniwe - każdy je zna (choć pewnie w wersji wytrawnej) i pewnie lubi, ale dzięki maślano-miodowej polewie nabierają one nowego smaku. To trochę tak jak z plackami ziemniaczanymi: niektórzy jedzą je ze śmietaną, a niektórzy z cukrem.

Składniki:
-
30 dag sera białego,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 100 g masła,
- 2 -3 łyżki miodu.

Wykonanie:
Ser przepuścić przez maszynkę jeden raz, dodać jajko, wymieszać, na koniec przesiać mąkę i dokładnie wymieszać masę na gładkie ciasto. Uformować wałki, lekko spłaszczyć, kroić ukośnie. Rzucać kluski na gotującą się wodę i gotować ok. 5 min.

Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i lekko podgrzać ale tylko do momentu rozpuszczenia się miodu i połączenia składników. Takim sosem polewać kluski.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kaczka z pieczarkami i miodem

2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

3. Pasta miodowo-miętowa

4. Herbata z miodem na przeziębienie

5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami

7. Sos malinowo-miodowy

8. Tarta z brzoskwiniami i miodem

9. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

10. Marlenka - ciasto z miodem

11. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

12. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

13. Kurczak w różowej marynacie

14. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem 

15. Ryż cytrynowy z miodem 

16. Grillowana karkówka miodowa 

17. Agua fresca z borówek 

18. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8868

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie