Portal Pszczelarski

Agua fresca z borówek

Agua fresca z borówek. Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza

przepis z miodem miód agua fresca agua fresca z borówek napój z miodem shake z miodem

Agua fresca z borówek

Wyjazdy zagraniczne  to doskonała okazja do spotkania ludzi z różnych stron świata. Kiedy kilka miesięcy temu przebywałam w Irlandii poznałam kilka osób zarówno z Europy jak i z drugiej półkuli. Podczas codziennych spotkań przy stole  nasze rozmowy  dotyczyły różnic między krajami z których pochodzimy a mnie szczególnie interesowała kuchnia. Dzięki nim dowiedziałam się na przykład, że typowy napój dla Meksyku to agua fresca. Oczywiście słyszałam o nim wcześniej ale dopiero kolega z Meksyku uświadomił mnie, że napój ten jest masowo sprzedawany na ulicach, jest bardzo popularny i można przygotować go z każdych owoców a nawet z kwiatów i zbóż. Można go kupić w barach i w restauracjach, a nawet w zwykłym kiosku. Często sprzedawany jest w woreczku i pije się go przez słomkę.

Napoje te można przyrządzić prawie z każdych owoców, ze słodkich i kwaśnych. W Meksyku najpopularniejsze są mango, papaja, arbuz i melon ale, jak uświadomił mnie Antonio, w Polsce mogę je przygotować nawet z truskawek. Akurat teraz jest sezon na borówki, których mam całkiem sporo więc pomyślałam, że przyrządzę agua frescę z borówek. Napój smakuje jak shake, tyle że na wodzie. Dosmakowany miodem, limonką i miętą jest naprawdę dobry.

Składniki:
-
2 szklanki wody,
- 3/4 szklanki borówek,
- 3 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki miodu,
- mięta.

Wykonanie:
W wysokim naczyniu umieścić wodę i borówki i dokładnie zmiksować. Dodać miód i sok z limonki, wymieszać. Wlewać do szklanek napełnionych lodem. Udekorować miętą. Natychmiast podawać.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kaczka z pieczarkami i miodem

2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

3. Pasta miodowo-miętowa

4. Herbata z miodem na przeziębienie

5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami

7. Sos malinowo-miodowy

8. Tarta z brzoskwiniami i miodem

9. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

10. Marlenka - ciasto z miodem

11. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

12. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

13. Kurczak w różowej marynacie

14. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód) 

15. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

16. Ryż cytrynowy z miodem 

17. Grillowana karkówka miodowa 

18. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2978

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-08-11 19:57:20

Muszę wreszcie wypróbować ten przepis. Borówek amerykańskich mam na krzaczku dość sporo, a w takiej formie mogą się okazać idealne na tak upalne dni.



  Współpracują z portalem:

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia Natura i Człowiek

Pszczoły i pszczelarstwo trzech kontynentów - zaproszenie na wykład

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Kaczka po mazursku