Agua fresca z borówek

Agua fresca z borówek. Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza
Agua fresca z borówek
Wyjazdy zagraniczne to doskonała okazja do spotkania ludzi z różnych stron świata. Kiedy kilka miesięcy temu przebywałam w Irlandii poznałam kilka osób zarówno z Europy jak i z drugiej półkuli. Podczas codziennych spotkań przy stole nasze rozmowy dotyczyły różnic między krajami z których pochodzimy a mnie szczególnie interesowała kuchnia. Dzięki nim dowiedziałam się na przykład, że typowy napój dla Meksyku to agua fresca. Oczywiście słyszałam o nim wcześniej ale dopiero kolega z Meksyku uświadomił mnie, że napój ten jest masowo sprzedawany na ulicach, jest bardzo popularny i można przygotować go z każdych owoców a nawet z kwiatów i zbóż. Można go kupić w barach i w restauracjach, a nawet w zwykłym kiosku. Często sprzedawany jest w woreczku i pije się go przez słomkę.
Napoje te można przyrządzić prawie z każdych owoców, ze słodkich i kwaśnych. W Meksyku najpopularniejsze są mango, papaja, arbuz i melon ale, jak uświadomił mnie Antonio, w Polsce mogę je przygotować nawet z truskawek. Akurat teraz jest sezon na borówki, których mam całkiem sporo więc pomyślałam, że przyrządzę agua frescę z borówek. Napój smakuje jak shake, tyle że na wodzie. Dosmakowany miodem, limonką i miętą jest naprawdę dobry.
Składniki:
- 2 szklanki wody,
- 3/4 szklanki borówek,
- 3 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki miodu,
- mięta.
Wykonanie:
W wysokim naczyniu umieścić wodę i borówki i dokładnie zmiksować. Dodać miód i sok z limonki, wymieszać. Wlewać do szklanek napełnionych lodem. Udekorować miętą. Natychmiast podawać.
Smacznego:)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Kaczka z pieczarkami i miodem
2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym
4. Herbata z miodem na przeziębienie
5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście
6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami
8. Tarta z brzoskwiniami i miodem
9. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem
10. Marlenka - ciasto z miodem
11. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym
12. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym
13. Kurczak w różowej marynacie
14. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)
15. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem
17. Grillowana karkówka miodowa
18. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli
Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.
Liczba wyświetleń artykułu: 2749
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2015-08-11 19:57:20

Pszczelarze z Rumunii oczekują wsparcia UE ws. weryfikacji cen i jakości miodu 2023
Miód z Chin i Ukrainy zalewa Rumunię Edyta Glebocki

Właściwości miodu wrzosowego
Miód wrzosowy i jego właściwości Anna Celińska

Zmiana dofinansowania do pasiek w Bawarii 2023
Niemcy stawiają na ilość i ekologię Edyta Glebocki

Miód z Bardejowa okrzyknięty najsmaczniejszym miodem świata 2023
Najlepszy miód na świecie jest ze Słowacji Edyta Glebocki

Miód z konopi - pakt między rolnictwem a pszczelarstwem przynosi plony 2023
Miód konopny z Niemiec jest bardzo pożądany Edyta Glebocki

Jak producenci miodu oszukują konsumentów? Unia Europejska sprawdziła to! 2023
UE wie jak producenci miodu kombinują Edyta Glebocki

Badanie laboratoryjne jakości miodu
Jakie parametry są badane podczas badania laboratoryjnego miodu? Joanna Winsyk
