Marlenka - ciasto z miodem

Marlenka - ciasto z miodem. Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza
Marlenka - ciasto z miodem
To był chyba najtrudniejszy wypiek z jakim miałam ostatnio do czynienia. Z przepisu wynikało, że należy się śpieszyć ponieważ ciasto miało się skleić póki jeszcze było ciepłe. Więc się śpieszyłam, ale i tak potem miałam trudności. Ani jednego placka nie rozwałkowałam idealnie, wręcz musiałam je "sztukować" a po upieczeniu jeden wypadł mi z rąk i rozleciał się na kilka kawałków. Na szczęście przekładanych ciast zrobiłam już w życiu trochę i wiem, że nie ma co panikować. Wszystko da się skleić i tak poukładać, aby nikt nie zauważył. Poza tym podczas pieczenia miodowe placki i tak same się ładnie połączyły. Krem do tego ciasta jest bardzo dobry, pomimo użycia masy kajmakowej nie jest zbyt słodki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy miodowe placki staną się mięciutkie.
Składniki na masę:
- puszka masy kajmakowej (w temperaturze pokojowej),
- 1/2 l mleka,
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy + 3 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru),
- 250 g masła (w temperaturze pokojowej).
Wykonanie masy:
Ugotować budyń z mleka, cukru i budyniu (według instrukcji na opakowaniu). Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z masą kajmakową. Ciągle miksując dodawać po łyżce budyniu. Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej,
- 120 g masła,
- 250 g cukru pudru,
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżka sody,
- 1-1,5 łyżeczki octu,
- 2 duże jajka.
Wykonanie ciasta:
W garnku rozpuścić masło z cukrem i miodem. W kubku wymieszać sodę z octem, będzie się pienić i dodać do gorącej masy maślano - miodowej. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszać, aż masa stanie się złocisto-brązowa. Odstawić na min. Gdy masa nieco przestygnie dodać jajka energicznie mieszając aby nie zrobiła się jajecznica. Następnie dodawać stopniowo mąkę. Wyrabiać ciasto, można przełożyć je na stolnicę gdyż w garnku będzie to raczej trudne. Podzielić ciasto na 6 kawałków i wałkować blaty. Wykładać je na wysmarowaną masłem formę o wymierach 25x25 cm. Wstawiać do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 5-7 min.
Przekładać blaty przygotowaną wcześniej masą. Wierzchnią warstwę również posmarować, można posypać okruchami ciasta jeśli takie pozostały. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego:)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Kaczka z pieczarkami i miodem
2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym
4. Herbata z miodem na przeziębienie
5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście
6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami
8. Tarta z brzoskwiniami i miodem
9. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem
10. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)
11. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym
12. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym
13. Kurczak w różowej marynacie
14. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem
16. Grillowana karkówka miodowa
18. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli
Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.
Liczba wyświetleń artykułu: 11223
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













