Portal Pszczelarski

Kurczak w różowej marynacie

Kurczak w różowej marynacie. Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza

przepis z miodem miód kurczak z miodem obiad z miodem

Kurczak w różowej marynacie

Zwykły kawałek drobiowego mięsa może smakować zupełnie inaczej jeśli zanurzymy go na kilka godzin w pysznej różowej marynacie. Mięso jest idealnie kruche i soczyste jednocześnie i wspaniale pachnie przyprawami.

Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 1/2 szklanki majonezu,
- 3 łyżki maślanki,
- 2 łyżki octu z malin,
- 4 łyżki ketchupu pikantnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka suszonego tymianku.

Wykonanie:
Filety umyć, przekroić wzdłuż, tak aby powstały 4 porcje. W głębokim naczyniu wymieszać maślankę z majonezem, ketchupem, octem i miodem. Dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. W tak przygotowaną marynatę włożyć porcje mięsa, powinno być zanurzone  całkowicie. Przykryć talerz folią i wstawić do lodówki na kilka godzin  a najlepiej na całą noc. Grillować na mocno rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kaczka z pieczarkami i miodem

2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

3. Pasta miodowo-miętowa

4. Herbata z miodem na przeziębienie

5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami

7. Sos malinowo-miodowy

8. Tarta z brzoskwiniami i miodem

9. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

10. Marlenka - ciasto z miodem

11. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

12. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

13. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

14. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem 

15. Ryż cytrynowy z miodem 

16. Grillowana karkówka miodowa 

17. Agua fresca z borówek 

18. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2970

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Ciasteczka imbirowe z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem