Portal Pszczelarski

Rozróżnianie mateczników - mateczniki ratunkowe

Na zdjęciu: mateczniki ratunkowe. Źródło zdjęcia: http://www.beginningbeekeeping.com/images/swarmcells.jpg Autor zdjęcia: R. Oliver

rozróżnianie mateczników rozpoznawanie mateczników mateczniki ratunkowe mateczniki brak królowej

Mateczniki ratunkowe
Pojawienie się mateczników ratunkowych jest dla pszczelarza sygnałem, że w ulu nie ma królowej. Być może została zabita lub nie wróciła do ula po locie. Pszczelarze od wieków zmagają się z tym problemem. Jednak kiedyś brak królowej był efektem rabowania miodu przez dzikie zwierzęta, dziś jest to często skutek kiepsko prowadzonych prac przy ulach lub nieuwagi pszczelarzy. Zdarza się, że królowa jest zgnieciona, zdeptana lub podczas przeglądu plastra wypada na ziemię. Co wtedy robią pszczoły? Tworzą mateczniki ratunkowe – po prostu z kilku komórek z larwami, z których mają powstać zwykłe robotnice wybieranych jest kilka z przeznaczeniem na mateczniki dla nowych królowych. Te komórki od razu otrzymują dużo więcej pożywienia (przede wszystkim dużo mleczka pszczelego), są poszerzane i zaokrąglane. Są zwykle umiejscowione wewnątrz plastra, a charakterystycznym elementem są zmniejszone i zwężone komórki sąsiadujące.

Co prawda pszczołom w ulu bez królowej potrzebna jest tylko jedna królowa, jednak mateczników ratunkowych powstaje sporo więcej. Może ich być od 10 do nawet 40. Po około 12 dobach wygryza się pierwsza królowa. Gdy z pozostałych mateczników zaczynają wygryzać się kolejne matki, ta pierwsza je zagryza. Dzięki temu natura nie dopuszcza do sytuacji, by w ulu znajdowało się kilka lub kilkanaście matek pszczelich. Mateczniki ratunkowe mogą się tworzyć od połowy marca do połowy października.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 22-25

Zobacz również:

Rozróżnianie mateczników - mateczniki rojowe

Rozróżnianie mateczników - mateczniki cichej wymiany

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 77638

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasteczka lekko miodowe

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich