Portal Pszczelarski

Rozróżnianie mateczników - mateczniki cichej wymiany

Na zdjęciu: mateczniki cichej wymiany. Źródło zdjęcia: curbstonevalley.com/wp-content/uploads/2011/06/salviacup.jpg

rozróżnianie mateczników rozpoznawanie mateczników podział mateczników mateczniki cichej wymiany mateczniki cicha wymiana

Mateczniki cichej wymiany
Każdy pszczelarz wie, ze pojawienie się w ulu nowej królowej nie zawsze jest spowodowane utratą dotychczasowej matki. Bywa i tak, że aktualna matka ma się całkiem dobrze, jednak jest już stara i mało wydolna. Najczęściej chodzi o małą wydajność podczas składania jaj albo niewystarczającą produkcję feromonów. Wtedy pojawia się cicha wymiana, z której pszczoły korzystają w tych miesiącach, w których nie występuje naturalne rozmnażanie.

Skąd pszczoły wiedzą, że matka powinna zostać wymieniona na lepszy model? Po prostu to czują – a raczej nie czują feromonów, które zwykle otaczają je z każdej strony. Mała siła feromonów oznacza również zmniejszoną siłę matki. Wtedy pszczoły robotnice, które szczególnie odczuwają ten brak, zaczyna wspólnie budować mateczniki cichej wymiany. Znajdują się one najczęściej na skraju plastrów z czerwiem lub nawet w pewnej odległości od właściwego gniazda. Zwykle powstaje od 1 do 3 mateczników cichej wymiany. Wyglądają tak samo jak mateczniki rojowe – można je od nich rozróżnić jedynie na podstawie ich liczby oraz pory roku, w jakiej powstają – od lipca do września.

Gdy mateczniki cichej wymiany są już gotowe, stara matka jest do nich doprowadzana w celu złożenia jaj. Potem jest trzymana od nich z daleka, a pszczoły stale pilnują dostępu do mateczników. Bywa bowiem i tak, że stara matka czuje, że nadchodzi kres jej panowania i resztkami sił próbuje zaatakować robotnice, rozgryźć mateczniki i nie dopuścić do powstania nowych królowych.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 22-25

Zobacz również:

Rozróżnianie mateczników - mateczniki rojowe

Rozróżnianie mateczników - mateczniki ratunkowe

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 51578

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi