Portal Pszczelarski

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Na zdjęciach powyżej Stanisław Bedyńaki i jego pasieka. Źródło zdjęć: Piotr Chmielewski.

Stanisław Bedyński losy pszczelarza w czasie II Wojny Światowej pszczelarz-saper historia pszczelarza życie pszczelarza

Poniżej przedstawiamy ciąg dalszy historii pszczelarza, który przed i w czasie II Wojny Światowej był saper w Wojsku Polskim. 

W rejonie miejscowości Wilcze Tułowickie, na skraju puszczy, pod naporem niemieckiej broni pancernej natarcie zostało złamane, a uczestniczący w nim żołnierze rozpierzchli się w różnych kierunkach.

Stanisław Bedyński, wraz z grupą przypadkowo zebranych żołnierzy różnych stopni, zmierzał konsekwentnie w stronę puszczy. W dniu następnym na jednej z przecinek grupa dostała się niespodziewanie w ogień czołgowego karabinu maszynowego. Załoga czołgu wprost rozstrzeliwała żołnierzy. Dziadek cudem uniknął trafienia i uciekając między drzewa znalazł się sam na kolejnej przecince na wprost kolejnego czołgu. Obsługa karabinu otworzyła natychmiast ogień. Według relacji syna Stanisława Bedyńskiego, ojciec czuł pociski omiatające go i z okrzykiem „Jezus, Maria” padł na drogę udając trafionego. Zaraz po tym usłyszał huk dwóch granatów, rozrywanych nad czołgiem. Granaty wystrzeliła najprawdopodobniej polska artyleria zza Bzury. Wycofujący się czołg zmierzał do zmiażdżenia dziadka, który w ostatniej chwili przetoczył się na skraj drogi, unikając gąsienicy czołgowej. Potem zaszył się w lesie.

W następnych dniach zmierzał w kierunku stolicy. Około 25.09.1939 roku zgrupowało się wokół niego kilku żołnierzy, którzy wspólnie kontynuowali marsz przez puszczę. W dniu 27.09.1939 roku dotarł do leśniczówki w miejscowości Sieraków. Tam, przez trzy doby podejmował próby ominięcia coraz liczniejszych patroli niemieckich. Wreszcie 01.10.1939 roku poddał się do niewoli. Dziadek przez dziewięć dni przebywał w jenieckim obozie (zbiorczym) w Pruszkowie, a następnie został osadzony w obozie jenieckim w Cytadeli w Poznaniu. W dniu 10.10.1939 roku został zwolniony z obowiązkiem meldowania się na posterunku policji porządkowej.

Cdn.

Przeczytaj także: Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3690

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Polacy chcą chronić pszczoły. 94 proc. uważa to za konieczność

XXXV Ogólnopolskie Dni Pszczelarza w Koszalinie

XV Dolnośląskie Święto Miodu i Wina w Przemkowie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Słodka sałatka z kurczakiem