Portal Pszczelarski

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Na zdjęciach powyżej: Stanisław Bedyński i jego pasieka. Źródło zdjęć: Piotr Chmielewski.

Stanisław Bedyński losy pszczelarza w czasie II Wojny Światowej pszczelarz-saper historia pszczelarza życie pszczelarza

Poniżej przedstawiam artykuł o moim pradziadku, pszczelarzu i saperze oraz jego perypetiach w trudnych czasach dla Polski. Przedstawiona historia dotyczy lat przedwojennych a także z początku II Wojny Światowej. Myślę, że warto przybliżać historie życia pszczelarzy, którzy żyli w trudniejszych i mniej spokojnych czasach jak te, w których obecnie przyszło żyć pszczelarzom. 

Stanisław Bedyński urodził się 02.11.1909 roku w rodzinie chłopskiej pod Obornikami koło Poznania. Karierę wojskową rozpoczął 29.10.1930 roku w 7. batalionie saperów w Poznaniu w kompanii szkolnej. Po ukończeniu pułkowej szkoły podoficerskiej i zasadniczej służby wojskowej został podoficerem nadterminowym na stanowisku zastępcy dowódcy plutonu saperów 2. kompanii. W 1933 r. ukończył półroczny kurs podoficerów zawodowych zorganizowany w Centrum Wyszkolenia Saperów w Modlinie. Po powrocie do jednostki pełnił służbę na stanowisku zastępcy dowódcy plutonu saperów 1 kompanii.

W sierpniu 1939 r. 7 batalion saperów został przeformowany w 47 batalion. Stanisław Bedyński pełnił w nim służbę w stopniu plutonowego w 1 kompanii. Początek września 1939 r. zastał go na placówce w miejscowości Lubrza k. Nowego Miasta nad Wartą na stanowisku dowódcy grupy saperskiej przeznaczonej do niszczenia mostów. W ramach działań wycofujących grupa ta dotarła w połowie września w okolice Koła.

Następnie wzięła udział w bitwie nad Bzurą w składzie Batalionu Obrony Narodowej, walczącego w zgrupowaniu kawalerii. Pluton, w którym walczył Stanisław Bedyński, działał na kierunku Sobota-Piątek-Łowicz-Kutno-Iłów. Ostatnie natarcie, w jakim brał udział, nastąpiło 18.09.1939 r. po południu. Atak rozpoczął się pod miejscowością Iłów, dalej sforsowano Bzurę i posuwano się w kierunku na Brochów – Tułowice, celem dotarcia do Puszczy Kampinoskiej.

Czytaj dalej: Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3951

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Puszysty omlet z bananami

Lawendowe ciasto dyniowe

Dyniowe drożdżowe z awokado

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Herbatka z miodem na przeziębienie

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem

Wigilijne łazanki na bogato