Portal Pszczelarski

Karmienie pszczół na zimę miodem - zalety

Na zdjęciu: ule w zimie. Źródło zdjęcia: assets.inhabitat.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2013/05/winter-bee-hive-deaths-537x405.jpg

karmienie pszczół podkarmianie pszczół przygotowanie pszczół do zimy zalety karmienia pszczół miodem karmienie pszczół miodem miód

Zadaniem pszczelarza przed zima jest jak najlepsze przygotowanie pszczół do tego trudnego okresu. Jednym z nich jest karmienie – pszczoły po zakończeniu lotów na pożytki oraz po miodobraniu mogą bowiem zmagać się z problemem niewystarczającej ilości pokarmu.

Jeśli pszczoły nie korzystają z późnych pożytków karmienie na zimę warto przeprowadzać już pod koniec sierpnia. Pojawia się jednak pytanie, czym je karmić? W warunkach naturalnych od stuleci pszczoły na zimę wykorzystywały do pożywienia miód. Także dziś można do tego celu wykorzystywać miód, najlepiej z własnej pasieki. Karmienie pszczół na zimę miodem to gwarancja, że rodzina pszczela otrzymuje naturalny i niczym nieskażony pokarm. Co więcej, zawiera wyłącznie składniki łatwo przyswajalne dla pszczół, rodzina więc nie będzie narażona na zatrucia czy problemy z trawieniem.

Naturalny miód jest dla pszczół normalnym pożywieniem, dzięki czemu ich zachowanie przez zimę również będzie naturalne. Pszczoły przezimują prawidłowo i na wiosnę powinny być w pełni sił, by spędzić kolejny sezon na pożytkach.

Karmienie pszczół na zimę miodem jest więc działaniem naturalnym, pojawia się tu jednak logiczne i zasadne pytanie – jeśli celem posiadania przez nas pasieki jest produkcja miodu, to czy zasadne jest zużywanie jego części na karmienie pszczół w okresie zimowym. Pszczelarze mają dziś do dyspozycji tak wiele metod karmienia, że stosowanie w tym celu miodu jest po prostu nieracjonalne i nieekonomiczne. Miód dla pszczół na zimę jest więc dobrym i całkowicie nieszkodliwym rozwiązaniem, ale bez żadnych negatywnych skutków dla pszczół można w tym celu używać innych substancji.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 54

Zobacz również:

Ciasto cukrowe oraz ciasto miodowo-cukrowe - zalety

Gotowe syropy inwertowane - podział

Późnoletnie oraz jesienne podkarmianie pszczół

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Grudzień w pasiece

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 18711

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową