Portal Pszczelarski

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa w locie. Źródło: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/Osmia_rufa_flying_%28aka%29.jpg

murarka ogrodowa Osmia rufa L. systematyka murarki ogrodowej cechy charakterystyczne murarki ogrodowej pszczoła samotnica

W sytuacji, gdy z całego świata docierają informacje o malejącej liczbie rodzin pszczelich z nieustalonego powodu, szukamy rozwiązań alternatywnych, czyli innych zwierząt, mogących efektywnie uzupełnić faunę zapylającą także w naszych sadach. Jednym z nich jest murarka ogrodowa zwana też pszczołą samotną bądź samotnicą (Osmia rufa L.).

Aktualna systematyka murarki ogrodowej przedstawia się następująco:
• Królestwo: Zoa (Animalia) – Zwierzęta
• Podkrólestwo: Metazoa (Eumetazoa) – Tkankowce
• Typ: Arthropoda – Stawonogi
• Gromada: Insecta – Owady
• Rząd: Hymenoptera – Błonkoskrzydłe
• Podrząd: Apocrita – Stylikówki (Grupa: Aculeata – Żądłówki)
• Nadrodzina: Apoidea - Pszczoły
• Rodzina: Megachilidae - Miesierkowate
• Rodzaj: Osmia
• Gatunek: Osmia rufa – Murarka ogrodowa

Cechy charakterystyczne rzędu błonkoskrzydłe (Hymenoptera), do którego zaliczamy murarkę, to: dwie pary błoniastych skrzydeł, aparat gębowy gryząco – liżący, przeobrażenie holometabolia, larwy wszystkich typów (u murarki apodialna), poczwarka typu wolnego zabezpieczona kokonikiem.

Rodzaj murarka (Osmia) liczy w Polsce 18 gatunków pszczół posiadających zdolność murowania gniazd i zbierania pyłku na dolną stronę odwłoka. Jednym z najpospolitszych gatunków wiosennych jest murarka ogrodowa, takson występujący na terenie całego kraju i reprezentujący grupę tzw. pszczół samotnic.

Nazwa „murarka” pochodzi od czynności związanych z zakładaniem gniazd, do których budowy używa gliny lub piasku zmieszanego ze śliną. Cechą charakterystyczną murarki ogrodowej jest silnie owłosione ciało, w kolorze rdzawym lub rdzawoczerwonym (stąd łacińska nazwa gatunkowa rufa). Jest pszczołą średnich rozmiarów, wymiarami ciała zbliżoną do pszczoły miodnej. U samic, na płytce czołowej widoczne są dwa wystające rożki, a w części twarzowej głowy - silnie zbudowane i uzębione żuwaczki (narząd ten ułatwia sprawne wykonywanie prac murarskich). Murarka ogrodowa żyje samotnie, ale może w odpowiednich warunkach tworzyć bardzo duże kolonie. Nie produkuje miodu na skalę gospodarczą. W Europie wykorzystywana jest głównie do zapylania drzew owocowych. Łatwość hodowli sprawia, że schronienia dla wielu gatunków samotnie żyjących dzikich pszczół (między innymi murarki ogrodowej) stanowią element ozdobny przydomowych ogródków oraz ogrodów botanicznych a ich hodowlę rozpatrywać można jako przyjemne hobby. Jeżeli chodzi o bazę pokarmową to murarka ogrodowa jest polifagiem. Jej lista roślin pokarmowych obejmuje około 150 gatunków, m.in. wszystkie gatunki drzew owocowych, porzeczki, maliny, jeżyny, truskawki, rzepak, wykę czy mniszek.

Czytaj więcej na temat murarki ogrodowej w drugiej części artykułu.

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 13141

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Plackowe brownie z cukinią i miodem

Serniczki z malinami i miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Pierniczki świąteczne z miodem