Portal Pszczelarski

Konflikt rasowy pszczół

Na zdjęciu: ponumerowane pszczoły. Źródło zdjęcia: science.bennington.edu/wp-content/uploads/2013/09/Seeley-numbered-bees.jpg Autor zdjęcia: Tom Seeley

konflikt rasowy pszczół rasy pszczół miodnych przyjęcie matki pszczelej matka pszczela

Konflikt rasowy pszczół

Poddawanie matek pszczelich do nowej rodziny to dla pszczelarza nie lada wyzwanie. Nie dość, że istnieje ryzyko, że pszczoły niezbyt chętnie przyjmą nową królową, to jeszcze może pojawić się konflikt rasowy pszczół.

Konflikt rasowy pszczół nie jest zjawiskiem dokładnie zbadanym, badacze pszczół wydają się nie dostrzegać tego problemu. Jednak w pszczelarstwie praktycznym zdarza się dość często – na tyle często, że nie można mówić o przypadku czy tylko i wyłącznie błędach właścicieli pasiek. W przypadku konfliktu rasowego przy poddaniu matki nie ma znaczenia, jak starannie pszczelarz to zrobi. Nawet przy zachowaniu wszystkich zaleceń może okazać się, że pszczoły niechętnie przyjmą królową i będą dążyły do jej unicestwienia. Dzieje się tak wtedy, gdy poddajemy do ula matkę innej rasy niż pszczoły znajdujące się w ulu. Szczególnie wtedy, gdy rodzina jest rasy dość agresywnej – wtedy jest duże prawdopodobieństwo, że nie przyjmie nowej matki. Pszczoły zaatakują ją niemal od razu po poddaniu do ula.

Jedynym rozwiązaniem konfliktu rasowego (czasem zdarza się też liniowy – czyli matka tej samej rasy, ale pochodząca z innej linii ma problemy z zaaklimatyzowaniem się w nowej rodzinie), jest poddawanie do rodzin pszczelich matek należących do tej samej rasy. W przeciwnym razie nie ma sensu wydawanie pieniędzy na dobrej jakości, wysoko użyteczne matki pszczele – możemy je bowiem stracić niemal od razu po poddaniu do ula. Innym rozwiązaniem jest posiadanie i użytkowanie pszczół łagodnych ras i linii, które dużo lepiej przyjmują nową matkę, bez względu na jej rasę czy linię.

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Przyjęcie matki pszczelej - utrudnienia

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 22147

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Jak rozpoznać prawdziwy miód i unikać podróbek? Praktyczne wskazówki dla konsumenta

Warunki dobrego rozwoju oraz zdrowia pszczół

10 przykazań profilaktyki zdrowia

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Żurawina z miodem i wanilią

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Pasta miodowo-miętowa

Tarta z brzoskwiniami i miodem