Warunki mechanizmu "Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich" 2014/2015, 2015/2016
Warunki mechanizmu wsparcie rynku produktów pszczelich 2014/2015 i 2015/2016
Zadaniem mechanizmu „Wsparcie rynku produktów pszczelich” jest poprawa jakości miodu, a także wzmocnienie poszczególnych ogniw związanych z produkcją i zbytem zarówno miodu, jak i innych produktów pszczelich.
Warunki wsparcia na lata 2014/15 oraz 2015/16 zostały zawarte w Krajowym Programie Wsparcia Pszczelarstwa w Polsce w 2014 roku. Wsparcie oparte jest na refundacji kosztów – czyli pszczelarze nie otrzymają środków na prowadzenie poszczególnych działań, a otrzymają zwrot kosztów po uprzednim przedstawieniu projektu, a następnie jego zrealizowaniu.
W omawianym sezonie wsparcia można ubiegać się o całkowitą lub częściową refundacje kosztów poniesionych na: pomoc techniczną (szkolenia, konferencje, kursy), zakup leków przeciwko warrozie, zakup lawet do przewożenia uli, zakup pszczół, sprzętu pszczelarskiego oraz urządzeń laboratoryjnych, wykonanie analiz miodu, wdrażanie programów badawczych, a nawet na produkcję filmów edukacyjnych i instruktażowych.
Z pomocy mogą korzystać zrzeszenia i organizacje pszczelarskie. Końcowym beneficjentem może być pszczelarz (właściciel pasieki) pod warunkiem, że jest on zrzeszony w ramach którejś z organizacji. Pszczelarz niezrzeszony nie może ubiegać się o refundację. Zasady udzielania wsparcia są zróżnicowane w zależności od celu, na jaki to wsparcie ma zostać przeznaczone. Pomoc dla pszczelarzy realizowana jest przez Agencję Rynku Rolnego w ramach trzyletniego Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa. Wysokość refundacji dla poszczególnych projektów może być różna – najczęściej waha się od 60 do 100 procent kosztów kwalifikowanych netto.
Opracowano na podstawie:
Lucyna Palicka, Krajowy Program Wsparcia Pszczelarstwa w Polsce na 2014 rok, www.wodr.poznan.pl, 1.11.2014 r.
Zobacz również:
Dla kogo pomoc z Agencji Rynku Rolnego?
Liczba wyświetleń artykułu: 3755
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!