Portal Pszczelarski

Warunki mechanizmu "Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich" 2014/2015, 2015/2016

Na obrazku: logo ARR. Źródło obrazka: arr.gov.pl

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich Agencja Rynku Rolnego ARR Krajowy Program Wsparcia Pszczelarstwa w Polsce refundacja ARR

Warunki mechanizmu wsparcie rynku produktów pszczelich 2014/2015 i 2015/2016

Zadaniem mechanizmu „Wsparcie rynku produktów pszczelich” jest poprawa jakości miodu, a także wzmocnienie poszczególnych ogniw związanych z produkcją i zbytem zarówno miodu, jak i innych produktów pszczelich.

Warunki wsparcia na lata 2014/15 oraz 2015/16 zostały zawarte w Krajowym Programie Wsparcia Pszczelarstwa w Polsce w 2014 roku. Wsparcie oparte jest na refundacji kosztów – czyli pszczelarze nie otrzymają środków na prowadzenie poszczególnych działań, a otrzymają zwrot kosztów po uprzednim przedstawieniu projektu, a następnie jego zrealizowaniu.

W omawianym sezonie wsparcia można ubiegać się o całkowitą lub częściową refundacje kosztów poniesionych na: pomoc techniczną (szkolenia, konferencje, kursy), zakup leków przeciwko warrozie, zakup lawet do przewożenia uli, zakup pszczół, sprzętu pszczelarskiego oraz urządzeń laboratoryjnych, wykonanie analiz miodu, wdrażanie programów badawczych, a nawet na produkcję filmów edukacyjnych i instruktażowych.

Z pomocy mogą korzystać zrzeszenia i organizacje pszczelarskie. Końcowym beneficjentem może być pszczelarz (właściciel pasieki) pod warunkiem, że jest on zrzeszony w ramach którejś z organizacji. Pszczelarz niezrzeszony nie może ubiegać się o refundację. Zasady udzielania wsparcia są zróżnicowane w zależności od celu, na jaki to wsparcie ma zostać przeznaczone. Pomoc dla pszczelarzy realizowana jest przez Agencję Rynku Rolnego w ramach trzyletniego Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa. Wysokość refundacji dla poszczególnych projektów może być różna – najczęściej waha się od 60 do 100 procent kosztów kwalifikowanych netto.

Opracowano na podstawie:
Lucyna Palicka, Krajowy Program Wsparcia Pszczelarstwa w Polsce na 2014 rok, www.wodr.poznan.pl, 1.11.2014 r.

Zobacz również:

Dla kogo pomoc z Agencji Rynku Rolnego?

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich na rok 2014

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2012/2013

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3908

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Słodka sałatka z kurczakiem

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny