Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza
Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem
Mięso, które proponuję może być doskonałą propozycją na świąteczny obiad. Istotą smaku tej pieczeni jest połączenie - jak dla mnie genialne - miodu i musztardy. Pieczeń jest tylko leciutko słodkawa i jednocześnie ostra. Mięso pieczone według instrukcji podanych niżej wychodzi soczyste i mięciutkie. Użyłam rozmarynu, ale będzie pasował także tymianek jeśli ktoś woli.
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej,
- sól,
- pieprz,
- 1/4 szklanki musztardy Dijon,
- 1/4 szklanki oliwy,
- 1/4 szklanki miodu,
- świeży rozmaryn (ewentualnie suszony).
Wykonanie:
Umytą i osuszoną szynkę obficie posolić i posypać pieprzem i rozmarynem. Zostawić na noc w lodówce.
Miód zmieszać z musztardą, oliwą i rozmarynem. Odlać 1/4 sosu, pozostałym polać mięso i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec mięso pod przykryciem ok. 1,5 godz. Pod koniec odkryć i piec jeszcze żeby się przyrumieniło ok. 15 min. W czasie pieczenia można kilka razy polać pieczeń sosem. Ja zostawiam pieczeń w gorącym piekarniku jeszcze ok. 20-30 min, wtedy mięso jest idealnie miękkie i soczyste.
Tak przygotowaną pieczeń można pokroić w plastry, polać pozostawionym sosem i podać do obiadu. Co pozostanie jest wspaniałą wędliną do chleba.
Smacznego:)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Kaczka z pieczarkami i miodem
2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym
4. Herbata z miodem na przeziębienie
5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście
6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami
8. Tarta z brzoskwiniami i miodem
10. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)
11. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym
12. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym
13. Kurczak w różowej marynacie
14. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem
16. Grillowana karkówka miodowa
18. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli
Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.
Liczba wyświetleń artykułu: 6390
Komentarze z forum pszczelarskiego
mlody_pszczelarz 2014-04-21 13:56:16
arek 2016-09-24 08:51:32
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













