Portal Pszczelarski

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza

przepis z miodem miód wieprzowina z miodem szynka z miodem obiad z miodem

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Mięso, które proponuję może być doskonałą propozycją na świąteczny obiad. Istotą smaku tej pieczeni jest połączenie - jak dla mnie genialne - miodu i musztardy. Pieczeń jest tylko leciutko słodkawa i jednocześnie ostra. Mięso pieczone według instrukcji podanych niżej wychodzi soczyste i mięciutkie. Użyłam rozmarynu, ale będzie pasował także tymianek jeśli ktoś woli.

Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej,
- sól,
- pieprz,
- 1/4 szklanki musztardy Dijon,
- 1/4 szklanki oliwy, 
- 1/4 szklanki miodu,
- świeży rozmaryn (ewentualnie suszony).

Wykonanie:
Umytą i osuszoną szynkę obficie posolić i posypać pieprzem i rozmarynem. Zostawić na noc w lodówce.

Miód zmieszać z musztardą, oliwą i rozmarynem. Odlać 1/4 sosu, pozostałym polać mięso i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec mięso pod przykryciem ok. 1,5 godz. Pod koniec odkryć i piec jeszcze żeby się przyrumieniło ok. 15 min. W czasie pieczenia można kilka razy polać pieczeń sosem. Ja zostawiam pieczeń w gorącym piekarniku jeszcze ok. 20-30 min, wtedy mięso jest idealnie miękkie i soczyste.

Tak przygotowaną pieczeń można pokroić w plastry, polać pozostawionym sosem i podać do obiadu. Co pozostanie jest wspaniałą wędliną do chleba.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kaczka z pieczarkami i miodem

2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

3. Pasta miodowo-miętowa

4. Herbata z miodem na przeziębienie

5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami

7. Sos malinowo-miodowy

8. Tarta z brzoskwiniami i miodem

9. Marlenka - ciasto z miodem

10. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

11. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

12. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

13. Kurczak w różowej marynacie

14. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem 

15. Ryż cytrynowy z miodem 

16. Grillowana karkówka miodowa 

17. Agua fresca z borówek 

18. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5447

Komentarze z forum pszczelarskiego

mlody_pszczelarz 2014-04-21 13:56:16

mniam, slinka cieknie na sam widok

arek 2016-09-24 08:51:32

I jak tu się można odchudzić? Chyba nie można ;)



  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia Natura i Człowiek

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?