Portal Pszczelarski

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Na zdjęciu udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie. Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza

przepis z miodem miód udka kaczki z miodem kaczka z miodem obiad z miodem

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Miód jest fantastycznym dodatkiem do drobiu ale ja najczęściej używam go właśnie do kaczki.

Składniki: 
- 4 kacze udka,
- 100 g masła, 
- 4 łyżki miodu,
- sok z cytryny, 
- oliwa,
- 3-4 dojrzałe gruszki, 
- sól,
- pieprz,
- tymianek,
- szklanka białego wina.

Wykonanie:
Oczyszczone udka zamarynować w kilku łyżkach oliwy, soli i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie obrać gruszki, pokroić je na cząstki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić gruszki i przesmażyć chwilę. Następnie wlać wino, sok z cytryny i chwilę dusić. Kiedy wyparuje dodać miód. Dusić kilka minut aby gruszki były miękkie ale jędrne. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Udka obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć je do  nagrzanego do 180 piekarnika i piec ok. 30-40 min.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kaczka z pieczarkami i miodem

2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

3. Pasta miodowo-miętowa

4. Herbata z miodem na przeziębienie

5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami

7. Sos malinowo-miodowy

8. Tarta z brzoskwiniami i miodem

9. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

10. Marlenka - ciasto z miodem

11. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

12. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

13. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

14. Kurczak w różowej marynacie

15. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem 

16. Ryż cytrynowy z miodem 

17. Grillowana karkówka miodowa 

18. Agua fresca z borówek 

19. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5421

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto orzechowe z miodem

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim