Sos malinowo-miodowy
Sos malinowo-miodowy
Sos malinowo-miodowy jest według mojego pierwotnego zamierzenia dodatkiem wytrawnym ale smakuje tak genialnie, że reszta, która pozostała z sałatki, została zjedzona jako deser. Przygotowałam go z myślą właśnie o sałatkach a nawet wędlinach. Ma piękny różowy kolor i cudowny pestkowy zapach. Wiem, że dla kogoś być może jest to ekstrawagancja ale wierzcie mi, że sałatka z tym sosem smakuje cudownie.
Składniki:
- szklanka malin (mogą być mrożone),
- ok. 10 ml białego octu winnego,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- ok. 150 ml oliwy z oliwek,
- 1-2 łyżki miodu,
- sól,
- pieprz świeżo mielony.
Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypać do blendera i zmiksować. Ilość octu i miodu należy regulować na bieżąco według własnego smaku. Ilość octu stanowi kontrast dla słodyczy i zależy od ilości miodu. Podawać do sałatek, serów, a nawet wędlin.
Smacznego:)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Kaczka z pieczarkami i miodem
2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym
4. Herbata z miodem na przeziębienie
5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście
6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami
7. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem
8. Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe
9. Tarta z brzoskwiniami i miodem
10. Marlenka - ciasto z miodem
11. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)
12. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym
13. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym
14. Kurczak w różowej marynacie
15. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem
17. Grillowana karkówka miodowa
19. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli
Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.
Liczba wyświetleń artykułu: 3006
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2014-05-09 08:56:04
pszczelarka78 2014-05-12 14:18:25