Portal Pszczelarski

Sos malinowo-miodowy

Na zdjęciu sos malinowo-miodowy. Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza

przepis z miodem miód sos malinowo-miodowy sos z miodem

Sos malinowo-miodowy

Sos malinowo-miodowy jest według mojego pierwotnego zamierzenia dodatkiem wytrawnym ale smakuje tak genialnie, że reszta, która pozostała z sałatki, została zjedzona jako deser. Przygotowałam go  z myślą właśnie o sałatkach a nawet wędlinach. Ma piękny różowy kolor i cudowny pestkowy zapach. Wiem, że dla kogoś być może jest to ekstrawagancja ale wierzcie mi, że sałatka z tym sosem smakuje cudownie.

Składniki: 
- szklanka malin (mogą być mrożone), 
- ok. 10 ml białego octu winnego,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- ok. 150 ml oliwy z oliwek,
- 1-2 łyżki miodu, 
- sól,
- pieprz świeżo mielony.

Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypać do blendera i zmiksować. Ilość octu i miodu należy regulować na bieżąco według własnego smaku. Ilość octu stanowi kontrast dla słodyczy i zależy od ilości miodu. Podawać do sałatek, serów, a nawet wędlin.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kaczka z pieczarkami i miodem

2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

3. Pasta miodowo-miętowa

4. Herbata z miodem na przeziębienie

5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami

7. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

8. Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

9. Tarta z brzoskwiniami i miodem

10. Marlenka - ciasto z miodem

11. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

12. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

13. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

14. Kurczak w różowej marynacie

15. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem 

16. Ryż cytrynowy z miodem 

17. Grillowana karkówka miodowa 

18. Agua fresca z borówek 

19. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3156

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-05-09 08:56:04

Bardzo apetycznie wygląda. Muszę spróbować kiedyś ale na niemrożonych malinach;)

pszczelarka78 2014-05-12 14:18:25

To samo chciałam powiedzieć, apetycznie wygląda.



  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chałka z szafranem i miodem

Bastani – perskie lody szafranowe

Nan-e qandi