Portal Pszczelarski

Podsumowanie sezonu pszczelarskiego 2013

Na zdjęciu: miód w otoczeniu pomarańczy. Źródło zdjęcia: gde-fon.com/download/citrus_peel_honey_crockery_orange_tangerines_juice/582595/2000x1331

sezon pszczelarski 2013 cena miodu zimowla

Podsumowanie sezonu pszczelarskiego 2013

Sezon pszczelarski w 2013 roku jedni pszczelarze uznali za udany, inni twierdzili, że nie był to zbyt dobry rok. Na takie, a nie inne opinie wpływ miało wiele czynników. Negatywnie oceniana była przede wszystkim bardzo długa zima, natomiast pozytywnie – wyjątkowo dobre nektarowanie wszystkich roślin miododajnych.

Początek sezonu nie był zbyt udany – zima 2012/2013 należała do bardzo srogich z dużymi spadkami temperatur poniżej zera. W niektórych rejonach kraju trwała od grudnia to czerwca. Spowodowało to, że w niektórych gospodarstwach pasiecznych pszczoły bardzo źle zniosły zimowlę albo nawet całkowicie przemarzły. Jednak, zdaniem pszczelarzy, pozwoliło to wyeliminować przede wszystkim słabe rodziny, z których wydajność – nawet jeśli przetrwałyby – nie byłaby zbyt wysoka.

Pomimo srogiej zimy wiosna zaczęła się naprawdę dobrze – główne pożytki pszczele, przede wszystkim rzepak i lipa, bardzo obficie nektarowały, co pozwoliło na wyjątkowo dobre zbiory miodu. W niektórych regionach kraju pszczelarze zbierali po około 40 kg miodu z jednej rodziny. Wyjątkowo obficie w 2013 roku nektarowała także gryka. Dzięki dobremu sezonowi pożytkowemu początkowe straty w rodzinach pszczelich okazały się możliwe do odbudowania. Rodziny po ciężkiej zimie szybko bowiem powróciły do sił.

W 2013 roku wzrosła też nieznacznie cena miodu – zarówno skupowanego hurtowo, jak i detalicznie przez pszczelarzy. Podmioty skupowe płaciły średnio po 11 złotych za kilogram miodu, natomiast średnia cena miodu na wolnym rynku utrzymywała się na poziomie 25-30 zł.

Zobacz również:

Cena miodu w 2013 r.

Cena miodu - Główny Urząd Statystyczny

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Rzepak - roślina miododajna

Lipa drobnolistna - roślina miododajna

Gryka zwyczajna - roślina miododajna

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis
Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1675

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka z kalafiora z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Puszysty omlet z bananami

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Placki z borówkami i miodem z cytryną