Późnoletnie oraz jesienne podkarmianie pszczół
Późnoletnie oraz jesienne podkarmianie pszczół
Późne lato oraz jesień to w większości pasiek przygotowania pszczół do zimowli. Jedynie niewielka część pszczelarzy wykorzystuje rodziny pszczele do lotów na późne pożytki nektarowe lub na pożytki spadziowe. Przygotowania do zimy w dużej mierze polegają na prawidłowym podkarmianiu.
Do podkarmiania przystępujemy tuż po ułożeniu gniazda i zwężeniu wylotków. Chodzi o to, by pszczoły do zimy zdążyły zgromadzić wystarczająca ilość pokarmu. Od tego w bardzo dużym stopniu zależy ich przezimowanie i wiosenna siła. Do jesiennego podkarmiania pszczół wykorzystuje się powszechnie mocno stężony syrop cukrowy (w proporcjach cukru i wody na poziomie 3:2). Syrop należy umieszczać w podkarmiaczkach, najlepiej powałkowych, gdyż są najefektywniej wykorzystywane przez pszczoły. Na jedną rodzinę pszczelą potrzeba dość dużo syropu – co dwa dni około 3-4 litrów. Naturalny syrop cukrowy może tez być zastępowany gotowymi inwertami, które są równie dobre, a pod niektórymi względami nawet lepsze od naturalnego cukru kryształu. Przede wszystkim, są lekkostrawne, wolne od jakichkolwiek zanieczyszczeń, łatwe do podania pszczołom, a czasem nawet tańsze niż syropy domowej roboty.
Na podkarmianiu pszczół jesienią nigdy nie należy oszczędzać. Jeśli rodzina nie dostanie odpowiedniej ilości pokarmu, wiosenne straty będą nieporównywalnie wyższe od jesiennych oszczędności. Optymalny termin zakończenia podkarmiania to połowa września. Czasem bywa to niemożliwe – zwłaszcza w przypadku pszczół latających jeszcze w tym czasie na pożytki spadziowe. Jednak taka eksploatacja rodziny może być opłacalna tylko w perspektywie krótkoterminowej – na dłuższą metę powoduje bowiem jej znaczne osłabienie i nie pozwala prawidłowo przygotować się do zimowli.
Opracowano na podstawie:
Jan Ślósarz, Zalecenia pszczelarskie – wrzesień, www.modr.pl, 8.11.2014 r.
Zobacz również:
Jaka powinna być dobra podkarmiaczka?
Jaki pokarm dla pszczół wybrać na zimę?
Karmienie pszczół na zimę miodem - zalety
Liczba wyświetleń artykułu: 33350
Komentarze z forum pszczelarskiego
bzz 2014-04-01 22:19:19
moim zdaniem jest jeszcze kwestia mało rozpatrywana, szczególnie przez tradycjonalistów w tej dziedzinie. Pszczółki w zasadzie, zawsze, należy dzielić na grupy .. i pewna wydzielona jej część stale jest tą przerabiającą nektar,a to trwa w zasadzie aż do przymrozków. Więc samo późne karmienie, nie uważam za zło konieczne. To proces (pobieranie i przerabianie pokarmu)który trwa nieustannie, zmienia się jednie jego intensywność.
Pozdrawiam, bzz
emil 2014-04-02 10:26:16
Pasieczka 2017-10-03 23:13:45