Skład chemiczny miodu – kwasy

Na zdjęciu: plastry miodu. Źródło zdjęcia: silverbulletin.utopiasilver.com/wp-content/uploads/2013/02/raw-honey-400x240.jpeg
Charakterystycznym składnikiem każdego miodu są kwasy organiczne. To dzięki nim każdy miód ma delikatnie kwaskowaty smak. Jest to cecha, dzięki której bardzo łatwo jest odróżnić miód prawdziwy od zafałszowanego. Prawdziwy zawsze jest lekko kwaśny, a podróbka będzie bardzo słodka i mdła.
Zawartość kwasów organicznych w miodzie nie jest zbyt duża – można ją uznać wręcz za znikomą, bo około 0,1-0,2 procenta w stosunku do ogólnej objętości. Zawartość kwasów w miodzie może być różna w zależności od rodzaju miodu oraz sposobu karmienia pszczół. Jeśli były one dokarmiane cukrem w formie ciasta czy syropu, miód będzie mniej kwaśny. Kwasowość miodu jest też uzależniona od czasu, w którym zbieramy miód, rodzaju wyjściowego surowca, siły rodziny pszczelej, a nawet typu pszczół. Kwasy bowiem w niewielkim stopniu pochodzą z samych roślin, w dużo większym stopniu są wytwarzane z czystej glukozy przez gruczoły ślinowe pszczół przy udziale odpowiednich enzymów.
Lista kwasów, jakie występują w miodzie, jest naprawdę pokaźna: bursztynowy, glukonowy, cytrynowy, jabłkowy, mlekowy, mrówkowy, octowy, szczawiowy, masłowy, walerianowy i wiele innych. Od zawartości poszczególnych kwasów w dużej mierze uzależniony jest wartość smakowa różnych gatunków miodu. Na tej podstawie można też stwierdzić, na jakich pożytkach pszczoły zbierały nektar i pyłek. Jeśli miód jest niekwaśny, zapewne jest jeszcze niedojrzały. Jeśli jednak można w nim wyczuć podwyższoną kwasowość, jest to znak, że w miodzie zaczęły już zachodzić procesy fermentacyjne, a na jego powierzchni pojawiły się drobnoustroje.
Opracowano na podstawie:
Jan Ślósarz, Poradnik początkującego pszczelarza cz. X, www.modr.pl., 17.10-2014 r.
Zobacz również:
Skład chemiczny miodu – enzymy
Skład chemiczny miodu – cukry proste i złożone
Skład chemiczny miodu – witaminy
Jakość miodu. Przepisy, normy i parametry oceny jakości miodu
Badanie miodu w domowych warunkach
Liczba wyświetleń artykułu: 12985
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













