Skład chemiczny miodu – woda

Na rysunku: cząsteczka wody. Źródło rysunku: img3.wikia.nocookie.net/__cb20120323151444/bezsensopedia/pl/images/1/13/Cz%C4%85steczka_wody.png
Skład chemiczny miodu – woda
Jednym z nieodzownych składników miodu jest woda. Choć nie ma w sobie żadnych wartości odżywczych, jest niezbędną częścią licznych reakcji chemicznych, które zachodzą w miodzie.
Zawartość wody w miodzie nie jest zbyt duża i taka też być nie może. Chodzi bowiem o to, by miód nie zaczął szybko fermentować. Można powiedzieć, że miód jest bardzo nasyconym wodnym roztworem różnych substancji organicznych i nieorganicznych.
Według polskich norm zawartość wody w miodzie nie może przekraczać 20 procent. A i tak jest to górna wartość graniczna – większość produkowanych naturalnie polskich miodów ma zawartość wody na poziomie 17-18 procent. Jedynym wyjątkiem, gdzie wody jest nieco więcej, jest miód wrzosowy, w którym dopuszczalna jest zawartość wody do 23 procent. Są też miody, których zwartość wody nie przekracza 13-15 procent. Do tej grupy należą przede wszystkim niektóre miody nektarowe wielokwiatowe oraz miody spadziowe. Mniejsza zawartość wody automatycznie wiąże się z charakterystyczną konsystencją tych miodów w stanie płynnym – są bardzo gęste. Jeśli natomiast wody w miodzie jest więcej niż dopuszczają normy, a automatyczny sposób obniża się jego jakość.
Warto też wspomnieć o tym, że miód ma właściwości higroskopijne. Jeśli jest przechowywany w otwartym pojemniku, jego zewnętrzna warstwa mocno reaguje z parą wodną, która znajduje się w otoczeniu. W ten sposób pobiera z powietrza wilgoć, która może przyczynić się do wyższej zawartości wody w miodzie. Jeśli natomiast powietrze jest bardzo gęste, część wody z miodu w naturalny sposób paruje do otoczenia, przez co jej zawartość w miodzie może w pewnym stopniu obniżyć się.
Zobacz również:
Refraktometr - urządzenie do badania zawartości wody w miodzie
Skład chemiczny miodu – enzymy
Skład chemiczny miodu – cukry proste i złożone
Skład chemiczny miodu – witaminy
Jakość miodu. Przepisy, normy i parametry oceny jakości miodu
Badanie miodu w domowych warunkach
Liczba wyświetleń artykułu: 23595
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Sfermentowany miód rzepakowy i wrzosowy
O tym dlaczego miód fermentuje i który najczęściej? Portal Pszczelarski

Jakość miodu. Przepisy, normy i parametry oceny jakości miodu
Portal Pszczelarski

Miód - co pszczelarz powinien o nim wiedzieć?
Podstawowe informacje na temat miodu. Skład chemiczny, właściwości, dawkowanie Portal Pszczelarski

Właściwości miodu wrzosowego
Miód wrzosowy i jego właściwości Anna Celińska

Badanie laboratoryjne jakości miodu
Jakie parametry są badane podczas badania laboratoryjnego miodu? Joanna Baran

Przebadano 10 brytyjskich marek miodów. Wyniki nie napawają optymizmem 2023
Fałszowanie miodu w Wielkiej Brytanii Dariusz Buzun

Zbadano jakość miodu z miejskich pasiek w Katowicach 2020
Dobre miody w Katowicach Marcin Balana
