Portal Pszczelarski

Gospodarka wędrowna a zbieranie informacji o pożytkach

Na zdjęciu: tir załadowany ulami. Źródło zdjęcia: comoxvalleybeeclub.com/cvbc/wp-content/uploads/2013/07/Now-Thats-Bee-Truck-Honey-Robber-1-300x225.jpg

gospodarka wędrowna pożytki pasieki wędrowne informacja o pożytkach

Pszczelarz, którzy prowadzą gospodarkę wędrowną borykają się z wieloma trudnościami i zadaniami. Jednym z nich jest zbieranie informacji o pożytkach – to szczególnie ważne z punktu widzenia efektywności takiej wędrówki i późniejszej produkcji.

Szeroka wiedza na temat roślin poużytkowych i producentów spadzi to klucz do sukcesu w produkcji miodu w gospodarce wędrownej. Pszczelarze, którzy transportują swoje rodziny z pożytku na pożytek muszą bowiem dobrze znać cel wędrówki. Eksperymentowanie i twierdzenie, że jakoś to będzie nie są wskazane. W ten sposób można pszczołom utrudnić produkcję – jeśli niewłaściwie wybierzemy pożytek, możemy stracić nie tylko produkcję, ale też siłę rodziny pszczelej.

Poszukując nowych pożytków warto zasięgnąć opinii leśników i rolników. Oni doskonale znają tereny, na których pracują i są w stanie doradzić szczególnie tym pszczelarzom, którzy dopiero zaczynają przygodę z gospodarką wędrowną. Co ciekawe, tereny, które obfitują w interesujące pożytki pszczelarz może namierzyć i zidentyfikować już podczas zimy. Dzięki temu na wiosnę nie musi tracić czasu, tylko od razu może zabrać się za przygotowanie rodziny do wędrówki. Warto doprecyzować przede wszystkim kwestię formalności związanych z korzystaniem z danego terenu. Często bywa, że musi podzielić się wyprodukowanym miodem. Jednak jest też druga strona medalu – może zarobić na stawianiu pasieki na terenach rolniczych czy w sadach. Warto również pamiętać, by zbierając informacje o pożytkach zadbać także o wiedze na temat dojazdu na nie. Pasieka musi być bowiem ustawiona w takim miejscu, do którego można bez problemu dojechać w razie deszczu czy innych niesprzyjających warunków.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 112

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3365

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Zostań bohaterem pszczół

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie