Portal Pszczelarski

Masowe ginięcie pszczół, czyli CCD

CCD Colony Collapse Disorder masowe ginięcie pszczół Colony Depopulation Syndrome syndrom depopulacji pszczół przyczyny masowego ginięcia pszczół objawy masowego ginięcia pszczół

SPIS TREŚCI: 
1. Objawy CCD
2. Masowe ginięcie pszczół (CCD, Colony Collapse Disorder) - występowanie
3. Przyczyny masowego ginięcia pszczół
4. Masowe ginięcie pszczół, czyli CCD - artykuły powiązane

 

1. Objawy CCD 
Pszczelarze na całym świecie, bez względu na szerokość geograficzną, obserwują masowe ginięcie pszczół – zwykle nocą ule pustoszeją - większość pszczół gwałtownie wylatuje z ula, pozostawiając niewielką ilość młodych pszczół, czerw, matkę pszczelą i zapasy pokarmu (które co ciekawe, są przez pewien czas niechętnie rabowane przez inne pszczoły). Dość istotnym faktem jest to, że u owadów z tych rodzin stwierdza się częstokroć obecność wirusów, bakterii, grzybów i innych pasożytów, jednak w zbyt małych ilościach, aby móc jednoznacznie określić przyczynę ginięcia pszczół.[1] 

2. Masowe ginięcie pszczół (CCD, Colony Collapse Disorder) - występowanie 
Masowe ginięcie pszczół (nazywane też CCD, z angielskiego: Colony Collapse Disorder) występuje niemal we wszystkich krajach, gdzie hodowane są pszczoły. W polskich pasiekach problem jest zauważalny od kilku lat. Niestety, do dziś nie wiadomo, co konkretnie jest przyczyną występowania CCD oraz jak skutecznie zapobiegać ginięciu pszczół. Istnieje prawdopodobieństwo, że przyczyn CCD może być kilka – jeśli występują łącznie, pszczoły zaczynają ginąć. 

Pojawiają się głosy, że w Europie nie występuje CCD a CDS (Colony Depopulation Syndrome) - syndrom depopulacji pszczół, charakteryzujący się mniejszą skalą strat rodzin pszczelich niż ma to miejsce w Stanach Zjednoczonych.

3. Przyczyny masowego ginięcia pszczół
Początkowo wśród główych przyczyn masowego ginięcia pszczół brane były pod uwagę pasożytnicze roztocza, grzyby, choroby wirusowe czy środki ochrony roślin. Podkreślano destrukcyjny wpływ warrozy i nosemozy na rodziny pszczele. Większą skuteczność środków chemicznych stosowanych w rolnictwie korelowano również ze spadkiem liczeby rodzin pszczelich. Pojawiały się także głosy, że powodem masowego ginięcia pszczół jest niezapewnienie właściwych warunków higienicznych pszczołom i/lub nadmierna eksploatacja pszczół.

Część badaczy podsuwała również pod rozwagę myśl, iż gatunek pszczoły miodnej może całkowicie wyginąć lub że część może przetrwać, dając początek nowej i odporniejszej rasie pszczół.

Choć wielu badaczy próbuje rozwiązać tę zagadkę, póki co przyczyny CCD są nieznane. Być może problem masowego ginięcia pszczół sam się rozwiąże.

Opracowano na podstawie:

[1] Grażyna Topolska, Anna Gajda, Czy zespół masowego ginięcia rodzin pszczelich (CCD) jest w Polsce obecny?, Miesięcznik Pszczelarstwo 2009/01

4. Masowe ginięcie pszczół, czyli CCD - artykuły powiązane 

Przyczyny ginięcia pszczół

Sztuczna pszczoła

Public Eye Award - zauważono problem pszczół

Komu potrzebna jest pszczoła miodna?

X


Liczba wyświetleń artykułu: 14362

Komentarze z forum pszczelarskiego

Adam_Poch 2016-05-09 19:41:06

Mnie się wydaje, że temu wszystkiemu winne są opryski i nic innego. Nie było chemizacji rolnictwa to nie było też słychać o tym, że pszczoły giną.

tulipan 2017-01-03 16:47:57

gdzie te pszczółki uciekają w nocy i co się z nimi dziejeniech ktoś odpowie jeśli ktoś wie



  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Nan-e qandi

Kapusta czerwona z porto