Portal Pszczelarski

Komu potrzebna jest pszczoła miodna?

Na zdjęciu: pszczoła miodna w locie. Źródło zdjęcia: sticktoplanbee.com/tag/honey/

pszczoła miodna istnienie pszczoły miodnej masowe ginięcie pszczół zapylanie roślin

Komu potrzebna jest pszczoła miodna?

Dzisiejsze pszczelarstwo boryka się z wieloma problemami, powodowanymi głównie przez postępującą chemizację rolnictwa oraz działalność pasożytów pszczół. Mamy do czynienia z wymieraniem pszczół. Czy faktycznie jest to problem jedynie pszczelarzy, którzy mogą stracić źródło utrzymania?

Owszem, dla pszczelarzy pszczoła jest wytwórcą produktów, które potem mogą sprzedać. Jest więc oczywiste, że dbają o nie najlepiej, jak tylko mogą. Jednak w przypadku wymierania pszczół lub ich masowego ginięcia to nie brak miodu i innych produktów prosto z ula jest nadrzędnym problemem. Chodzi przede wszystkim o to, że pszczoły miodne oprócz funkcji produkcyjnych spełniają jeszcze inną bardzo ważną rolę – są zapylaczami dla wielu roślin, nie tylko tych dziko rosnących, ale także uprawianych przez rolników i sadowników. Jeśli zabraknie tych głównych zapylaczy, rośliny uprawne czy drzewka owocowe będą dawały dużo niższy plon.

Warto więc na problem wymierania pszczół oraz ich ochrony spojrzeć z szerszej perspektywy. Konieczna jest też pełna współpraca między właścicielami pasiek a rolnikami czy sadownikami z pobliskich terenów. W wielu przypadkach wymieranie pszczół następuje bowiem w wyniku zatrucia spowodowanego środkami ochrony roślin używanymi na polach i w sadach. I tu dochodzimy do błędnego koła – środki ochrony roślin stosujemy, by dawały lepszy plon i były wolne od pasożytów i innych chorób, a jednocześnie wpędzamy w choroby pszczoły, bez których te rośliny i tak nie dadzą plonu. Dobrze jest więc pamiętać zasadę, że to od jakości i intensywności pracy pszczół zależy rozwój szeroko pojętego rolnictwa.

Zobacz również:

Współpraca rolniczo-pszczelarska

Rola pszczół miodnych w zapylaniu roślin

Masowe ginięcie pszczół, czyli CCD

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3668

Komentarze z forum pszczelarskiego

Stanislaw 2014-12-31 18:01:42

w wiekszosci ludziom pszczola jest niepotrzebna a to tylko dlatego ze jest brak podstawowych informacji na temat pszczol ich pracy jaka wykonuja i jakie sa pracowite i pozyteczne dla natury i dla nas ludzi.Oto jedna z wielu wypowiedzi niemca ,gdy zwrocilem uwage nato ze robi opryski zboza w nie odpowiednim czasie i Szkodliwych dla pszczol i oczywiscie dla ludzi to odpowiedzial mi Ze jego nie interesuje zdrowie jego jedo dzieci i wnukow Jego interesuja PIENIADZE i tu jest problem nasz calego kontynentu musimy to odwrocic ze zdrowie jest na pierwszym miejscu.Za malo mamy w telewizji programow przyrodniczych .

factis 2015-01-01 13:59:47

@Stanislaw, zgadzam się z Tobą. Żeby jednak można było coś zmienić trzeba zacząć od ujednolicenia i respektowania prawa. Jak pojawią się gigantyczne i surowe kary dla trucicieli pszczół, wówczas powinno się coś zmienić w myśleniu. Można by też wtedy nagłośnić działalność pszczół i pszczelarzy oraz znaczenie istnienia pszczół dla całej ludzkości. Nie wiem czy programy przyrodnicze będą najlepsze. Myślę, że wystarczy powtórzyć kilka razy taki reportaż w Wiadomościach, Panoramie i Faktach. Wtedy pewnie trafi się do większości Polaków. Takie samo działanie powinni zastosować inne media poza granicami Polski. Taki zmasowany "atak" może przyniesie oczekiwany rezultat.

tulipan 2017-01-03 16:54:32

zgadzam się z tobą factis o tym ja tak myślę pozdrawiam tulipan

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym