Portal Pszczelarski

Pszczelarstwo miejskie – baza pożytkowa

Na zdjęciu: pszczelarz na dachu budynku. Źródło zdjęcia: pursuitist.com/wp-content/themes/canvas/functions/thumb.php?src=wp-content/uploads/2012/07/Luxury-Hotels-and-urban-beekeeping.jpeg&w=800&h=550&zc=1&q=90

pszczelarstwo miejskie baza pożytkowa pożytki pożytki w mieście pszczoły w mieście pszczelarz miejski

Pszczelarstwo zwykle kojarzy nam się z zieloną wsią, lasami i łąkami pełnymi kwiatów. Dlatego wiele osób dziwi się, że pszczoły można hodować także w miastach. Tymczasem coraz więcej osób decyduje się na taką formę uprawiania swojego hobby – bo w mieście również znajdziemy świetna bazę pożytkową dla pszczół.

Choć o miastach myślimy często jako o przestrzeniach betonowanych, murowanych i hałaśliwych, w rzeczywistości tylko 30 procent terenów miejskich jest zabudowana i przeznaczona na szlaki komunikacyjne, dzielnice handlowe czy bloki mieszkalne. Cała reszta terenów dostępna jest przyrodzie i to w różnej postaci. Mamy więc parki, zielone tereny na osiedlach, skwery, lasy miejskie, a także całe ciągi drzew posadzonych wzdłuż ulic, chodników i alejek. To ogromne połacie atrakcyjne dla pszczelarza i jego podopiecznych.

Miód z własnych kwiatów
Rośliny rosnące w miastach są doskonałą i różnorodną bazą pożytkową dla pszczół. Nic więc dziwnego, że pszczelarstwo jako niezwykłe hobby uprawiają nawet mieszkańcy dużych, zaludnionych osiedli. Bo skoro w przydomowych ogródkach czy na balkonach uprawiamy własne warzywa, owoce i zioła, to dlaczego nie mieć na własne potrzeby niewielkiej pasieki i cieszyć się własnym miodem? Tym bardziej, że taki miód może pochodzić z kwiatów rosnących nawet na naszych balkonach czy na okolicznych skwerach.

W mieście nie grozi pszczołom zatrucie
Pożytki miejskie są doskonała bazą dla pszczół. Potrzebują one bowiem takiego siedliska, które zapewni odpowiednią podaż pyłku i nektaru przez co najmniej kilka miesięcy w roku. W miastach jest to możliwe do spełnienia, gdyż różnorodność kwitnących roślin jest naprawdę ogromna i przez całą wiosnę i lato widujemy kwitnące drzewa, krzewy i kwiaty ogrodowe. W wielu przypadkach pożytki miejskie sprawdzają się lepiej niż jednorodne tereny wiejskie, szczególnie takie w pobliżu zbiorników wodnych czy położone w mocno zacienionych miejscach. Pszczoły, które żywią się różnorodnym pyłkiem i nektarem, są dużo silniejsze i bardziej odporne na choroby. Co więcej, w miastach pszczołom raczej nie grozi zatrucie środkami ochrony roślin, które na terenach wiejskich są stosowane zbyt często i w zbyt dużych ilościach.

Bogata różnorodność roślin w mieście
Różnorodność pyłku kwiatowego na terenach miejskich sprawia, że pszczoły przez całą wiosnę i lato mają co robić. Zbieranie pyłku trwa też sprawniej i bardziej efektywnie. Pszczoły robotnice nie muszą bowiem daleko szukać, by znaleźć interesujące je kwiaty. Pamiętajmy, że pszczoły najefektywniej zbierają pyłek i nektar z kwiatów w promieniu około jednego kilometra wokół ula. W mieście na takiej przestrzeni znajdą różnorodne pożytki na zróżnicowanych terenach zielonych. Tymczasem pszczoły na wsi, szczególnie gdy ule są zlokalizowane w pobliżu dużych i jednorodnych gospodarstw rolnych muszą szukać atrakcyjnego pyłku i nektaru na dużo większych odległościach (gdy czas kwitnienia roślin na polach i w sadach owocowych zakończy się). Jak widać, miasto pod względem pożytków w niczym nie ustępuje wsi. Kto chce zostać pszczelarzem miejskim, nie powinien więc słuchać głosów i opinii, że pasieka w mieście to porywanie się z motyką na słońce.

Opracowano na podstawie:
Georg Petrausch, Moja własna pasieka – hodowla pszczół w mieście, Buchmann Sp. z o.o., Warszawa 2012, s. 20-22

Zobacz również:

Pszczelarstwo miejskie – ekologiczna moda miast

Pszczelarstwo miejskie – edukacja ekologiczna a zrównoważony rozwój

Pszczelarstwo miejskie – utrudnienia

Pszczelarstwo miejskie - podsumowanie

Pszczoły na dachu - hotelowy pomysł na ekologię

Czy miód miejski jest czysty?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6507

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Budowa pszczoły miodnej - głowa, wzrok, czułki i narząd gębowy

Jak stosować kwas szczawiowy?

Nawłoć kanadyjska – roślina miododajna

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe

Miodowe ciasto z sezamową bezą